doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2017 6:31:12

O stranách a volbách

O stranách a volbách

Rozhovor Haló novin s místopředsedou školského výboru sněmovny Miroslavem Grebeníčkem

 Kampaň pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny už nabírá na obrátkách. Čím se zatím podle vašich zkušeností odlišuje od té minulé?
Máte pravdu. Jak politické strany, tak i mediální agentury se již daly do »pohybu«. A jsou to opět ziskuchtivost a asociální cynismus, co mobilizuje zejména ty, kteří mají silnou ekonomickou pozici a chtějí si ji pojistit či dokonce rozšířit mocí politickou. Jakkoli se to zdá ve 21. století nepochopitelné, tak chudoba a bída významného procenta obyvatel i početné bezdomovectví je dnes zásluhou pravicové arogance a novodobých zbohatlíků běžným jevem i v České republice. Podstatné jsou ovšem přinejmenším další dva faktory, které se od posledních voleb proměnily. Ten první – ekonomická krize je dočasně za námi a situace v domácí ekonomice neumožňuje stranám pravice vyvolávat kdysi tak úspěšnou kalouskovskou psychózu škrtů. Příjmy státního rozpočtu dokonce umožňují zvyšovat veřejné výdaje a tlačit na růst platů ve veřejném sektoru i v soukromé sféře. Strany tak mohou leccos slibovat a vládní koalice předvolebně lépe manévrovat s výdaji. Tím druhým faktorem pak je proměněná situace, pokud jde o vnímání stavu Evropy a světa i mezinárodních vazeb České republiky. Migrační vlny, konflikt podněcovaný Evropskou unií a Spojenými státy na Ukrajině a naposledy vystoupení Velké Británie z EU prokázaly fatální selhávání dosavadní unijní politiky a také mnohé přesvědčily o tom, jakou hrozbou pro svět a stále více i pro Evropu se stává expanzivní a agresivní militarismus Spojených států a paktu NATO. Volební kampaň KSČM nutně musí a měla by na tyto skutečnosti reagovat.
Nejvýrazněji se zatím s volebními sliby prosazuje ČSSD. Nezaspaly ostatní strany a v čem je to, s čím přichází do médií zejména premiér Sobotka, nové?
Troufám si tvrdit, že nového na tom mnoho není. Jde o starou sociálnědemokratickou předvolební taktiku vytáhnout zejména na voliče levicově orientované co nejvíce slibů. Po volbách zase mohou špičky Lidového domu úplně ztratit paměť. Tak, jak to předvedl Bohuslav Sobotka v případě, kdy minule osobně sliboval nápravu takzvaných církevních restitucí nebo tunelu OKD a jako premiér nehnul pro podvedené občany a nájemníky bytů OKD prstem. Také neschválení nepromlčitelnosti privatizačních zločinů a přijetí jen polovičatého, bezzubého zákona namísto účinné normy, která by postihovala nelegálně nabytý majetek tunelářů, daňových podvodníků a velkých zlodějů, jde na vrub ČSSD.
Ale přece jen, neměla by být s podobnými návrhy více vidět a slyšet KSČM?
Určitě. Od většiny médií však nelze očekávat, že nám k tomu dají prostor. Informační demokracie totiž, jak je zřejmé, nepanuje ani v takzvaných veřejnoprávních médiích. Klub KSČM předložil v Poslanecké sněmovně řadu dobrých návrhů, ke kterým se obecně a zvlášť už zase ve volební kampani hlásí i ČSSD. V řadě případů šlo v minulosti a lze i dnes snadno ověřit, že sociální demokraté vydávají za své i to, co programově a dlouhodobě prosazuje a navrhuje Komunistická strana Čech a Moravy. Ovšem až dosud to strana Bohuslava Sobotky ve vládní koalici spolu s babišovci a lidovci pod nejrůznějšími záminkami nechtěla projednat nebo se její poslanci přičinili o zamítnutí našich návrhů.
Natvrdo řečeno, zkušenost je taková, že před volbami se špičky ČSSD obracejí k levicovým voličům a většině občanů, ale po volbách jsou jim jednou Kalousek a Bakala, pak zase třeba Babiš bližší. O podlézavosti Bohuslava Sobotky a vedení ČSSD vůči papalášům z Bruselu, Berlína nebo Washingtonu a zejména o promilitaristické orientaci špiček sociální demokracie a jejich toleranci k porušování mezinárodního práva a k válečným zločinům NATO se přesvědčujeme dnes a denně. A co považuji za vrchol drzosti, ještě se dožadují toho, aby se vůči paktu, který svou expanzí a vyloženými zločiny proti mezinárodnímu právu ohrožuje bezpečnost Evropy a světa, chovala KSČM stejně patolízalsky jako oni. Mám proto pochyby, že se do voleb nebo alespoň po nich dostane na racionální a pro českou společnost potřebnou spolupráci stran, které se hlásí před volbami k levicovým programům a hodnotám.
Ve volbách do sněmovny se teď prosazují proti tradičním politickým stranám nebo vedle nich projekty stran zakládaných podnikateli. Proč mají opakovaně úspěch? Hnutí ANO má dokonce podle zveřejňovaných preferencí volby do sněmovny vyhrát…
O tom, kdo zvítězí, rozhodnou až voliči. Úspěchu takzvaných rychlokvašených podnikatelských stran ale nahrává to, jak selhává klasická stranická politika a její reprezentace. Propadla prokorupční ODS, nedůvěryhodnými pro svoji bezzásadovost se stali sociální demokraté. Zklamaní voliči hledají alternativy. Skeptici ale připomínají, že zrod nových stran sotva přinese zlepšení v systému, ve kterém se vše, tedy i politika a politici, dá koupit. Tržním a do značné míry přímo korupčním projektem byla ostatně už ODS, která se neobešla bez velkých objemů černých peněz a utajovaných sponzorů a kterou, jak to přiznával i její někdejší předseda Mirek Topolánek, ovládali kmotři. Když ODS časem nebyla schopna dostatečně uspokojovat potřeby svých kmotrů a nenabízela dost pozic a výhod kariéristům všeho druhu, odštěpila se od ní Unie svobody. A kdo o ní dnes ještě ví? Věci veřejné podnikatele Víta Bárty potom daly bývalým neuspokojeným členům a příznivcům ODS a jejím temným stínům šanci vystupovat jako úplně nová strana. Oslovilo to voliče, kteří by už hlas zkompromitovanému spolku modrého ptáka nedali.
Hnutí ANO Andreje Babiše plní tutéž roli. Jen má větší možnosti. Jeho zakladatel a provozovatel stojí na podnikatelském žebříčku o pár miliard výše než vlastník padlých Věcí veřejných a nerozdává už peníze v obálkách úzkému kruhu věrných, ale přiděluje výnosné funkce a slibuje kariéry a prospěch početnému okruhu zájemců z takzvaných elit. Kvalitou se jeho sestava figur povětšinou »lidí pravé vůle«, jako celek od sestavy, na kterou spoléhal Vít Bárta nebo ODS, zas tak mnoho neliší. Volič, který se tolikrát zklamal, chce znovu uvěřit a na někoho se upnout. Když je dost milionů na kampaň a když se povede volební reklama, jde o podnikatelský úspěch. Spojení ekonomické moci s politickou a s médii nabízí mimořádné možnosti, jak využívat a dojit stát a ovládat myšlení lidí.
Jakou koalici mohou občané očekávat po podzimních volbách? Hrozí při padajících preferencích ČSSD, že se do vlády vrátí ODS a TOP 09?
To riziko tu nepochybně je. Při silné pozici ANO a při tom, jak se v současné koalici ČSSD poměrně dost zkompromitovala. Bohuslav Sobotka je přitom nevýrazná osoba, navíc zatížená nejen politickým spojenectvím s pravicí všeho druhu, ale i privatizačními a jinými aférami. Ten by se ostatně spojil s ODS, Miroslavem Kalouskem a lidovci také, kdyby mu to pomohlo udržet se u koryta. Když Sobotka mluví v poslední době zaníceně o levici a levicových hodnotách, přichází s nejrůznějšími návrhy, kdo by mu věřil? Pro to, aby se prosadila levice, levicové hodnoty, udělal moc málo, spíše se postaral o udržení vlivu pravice. Rozhodně není tím, jak to už ukázaly volby do zastupitelstev krajů, kdo by voliče přitahoval.

Bohuslav Sobotka však připustil, že po volbách by pro něj a ČSSD jako možný koaliční partner připadala v úvahu i KSČM. Co tomu říkáte?

Jeho vstřícnost na poslední chvíli k možné koalici s KSČM má snad zmást ty, kdo po celé současné vládní období nemohli krok za krokem sledovat, jak ČSSD pod jeho vedením opouští jeden vlastní programový bod za druhým a jak spolu s pravicí jde víceméně proti všem zákonným předlohám z dílny KSČM. Do voleb asi žádnou silnější vnitřní reflexi v ČSSD nelze čekat. Tandem poradce Špidla a premiér Sobotka, nešťastná dvojice, zvyklá kšeftovat s pravicí, nejspíše bude pokračovat. Naděje na důvěryhodnější osobnosti, které by zastavily propad, a i takové v ČSSD jsou, zatím není. Když budou média nadále držet obraz soupeření invenčního miliardáře Babiše a šedého byrokrata Sobotky, byť hýřícího zase všemožnými sliby, k věcné diskusi a poměřování programů a hodnot nedojde. Je to cesta k tomu, aby po volbách vládu sestavoval Andrej Babiš s ODS, TOP 09. No a samozřejmě i s lidovci, kteří jsou koneckonců ochotni kolaborovat s kýmkoli až po sudetoněmecký landsmanšaft.
Za ODS chce jít do voleb i Václav Klaus mladší. S představou, že 15 procent by stranu dostalo do vlády. Miroslav Kalousek by dnes byl s podobným výsledkem asi také spokojen…
Obě ty zkompromitované partaje mají pořád stejné ambice. Tvář TOP 09 je přitom arogantní až hulvátská – Kalousek a Laudát – vsadili na špatnou kartu, spíše lidi odpuzují. Aférami prolezlá a kmotry ovládaná ODS, která ještě nedávno hrála hru na prý čistého Nečase, zkouší opět slabý odvar téhož, když se nyní tváří jako polepšená strana nového, uhlazeného vůdce. Byli to ale oni, kdo lvím dílem vytvořili z České republiky jeden z nejzkorumpovanějších států a režimů v Evropě, a byli to oni, kdo přihráli takzvanými církevními restitucemi majetky státu a peníze daňových poplatníků katolické církvi. Obě ty cynické strany s planým žvaněním o rozpočtové odpovědnosti a o boji proti korupci propadly právě proto, že namísto rozpočtové odpovědnosti a přijetí účinných protikorupčních zákonů dělaly v praxi opak. Nemyslím, že by v nadcházejících volbách bývalí voliči těchto stran zapomněli, proč od nich odešli.
KDU-ČSL zvažovala založení umělé volební strany nebo koalici pro volby se Starosty a nezávislými, ODS zas chce na své kandidátky zařadit lidi ze Strany soukromníků. Tonoucí se stébla chytá?
V případě lidovců jde o pokusy za každou cenu nějakým způsobem překročit omezený okruh voličů. A nejlépe tak, aby někdo sehrál roli užitečného křoví, zatímco disciplinovaní lidovečtí voliči by podle pokynů vedení strany a katolické kazatelny preferenčními hlasy umožnili jen zvolení vlastních kandidátů.
Zjevně i ODS chce najít podobnou berličku, a to nikoli poprvé. Zaznamenal jsem v té souvislosti nějaký televizní záběr na sestavu, ve které byl jistý Rudolf Baránek. Ten, který loni složil funkci místopředsedy Soukromníků, když mu, jak informovala média, Vrchní soud v Praze za daňové úniky a podíl na pašování cigaret potvrdil tříletý podmíněný trest vězení. Jestli se nemá Petr Fiala už opřít o nikoho jiného, o něčem to vypovídá. Stejný Baránek už jako údajný ekonomický expert stával vedle Petra Nečase.
Jakou naději mají podle vás pokusy o oživení ODA nebo třeba Realisté Petra Robejška?
Nepokládám za pravděpodobné, že by někdo do podzimu bez masové podpory většiny médií dokázal zopakovat, co se zprvu podařilo odštěpením od lidovců Miroslavu Kalouskovi, Vítu Bártovi založením Věcí veřejných jako odbočky ODS nebo nyní Andreji Babišovi. Miliardář Pavel Sehnal také avizoval, pokud vím, svou snahu obnovit ODA s tím, že jde o působení především v komunální politice a že chce podporovat podnikání a prosazovat elektronické volby na všech úrovních. To zatím nezní jako program pro parlamentní volby. Politolog Robejšek si sice klade dalekosáhlejší cíle. Chtěl by plně nahradit tradiční strany, které se podle něj už vyčerpaly a přežily. Princip je ale obdobný jako v případě padlých Věcí veřejných nebo Babišovy strany. Zprvu se nějak zkusit uchytit, buď nejprve v komunální politice, nebo něčím upoutat, získat média. Práce s lidmi, vytváření širšího okruhu členů, to jsou časově a organizačně náročné aktivity. Nedostatečné společenské ukotvení může někdy nová strana nahradit tím, že si koupí nebo vykšeftuje velký objem předvolební reklamy a masovou přízeň klíčových médií. TOP 09 už moc velkou konkurenci pro nové podnikatelské či sponzorské projekty volebních stran nepředstavuje, ale Babišův spolek je zatím natolik silný, že příliš prostoru pro úspěšný a rychlý vzestup někoho nového zatím neponechává.
Proč Andreji Babišovi vychází takřka vše a proč mu skoro vše prochází? Kde se bere ta voličská podpora navzdory absenci programu a aférám jeho samého?
Fenomén Babiš vyrůstá z prostředí vytvořeného prokorupčními stranami, které ztratily voliče. Po pádu ODS, jejího klonu Věcí veřejných a po vyčerpání Kalouskova účelového projektu TOP 09 se volič pravice logicky poohlíží po někom dalším. K tomu se přidává zklamání mnohých z obojetné a bezzásadové ČSSD. Významný okruh voličů ANO volí iluzi úspěšného miliardáře, který »to myslí dobře«. Nedochází jim tvrdá realita. V té Babiš ztělesňuje snahy těch, kdo ze zákulisí podporovali a využívali pro privatizační nebo i tunelářské a v konkrétních případech i kriminální aktivity politické krytí ODS, její vliv na stát, legislativu, justici a samozřejmě i na regionální politiku. Teprve tehdy, když selhali námezdní, chtělo by se říci bílí koně, vlastně modří ptáci jako Klaus a různí topolánkové, nečasové, tošenovští, bere »politické věci« do svých rukou jeden z těch, kdo zůstávali dosud v pozadí. Miliardář, který má v důsledku divoké privatizace zdánlivě už dost, ale který chce víc a potřebuje politickou moc, jistotu politického krytí, které už mu nemohou v potřebné míře zajistit dosavadní zkompromitované prokorupční strany.
Výsledek voleb tedy podle vás nepřinese lepší republiku, kterou slibuje Andrej Babiš?
Za současného rozložení sil na politické scéně není mnoho nadějí na překonání setrvačnosti prokorupčního a klientelistického, nevýkonného a málo odpovědného stylu vládnutí, jaký předvádí nynější koalice. To ale neznamená, že by občané měli rezignovat na společenskou a politickou aktivitu. KSČM má za této situace co nabídnout. Podzimní volby do sněmovny, kampaň, která se rozbíhá, jsou příležitostí, jak důrazněji oslovit českou společnost, voliče a všechny občany, a získávat je pro programově levicová, poctivá a efektivní řešení současných problémů.
Jakkoli se zdají současné poměry bezvýchodné, svou aktivitou občané i KSČM pracují nejen pro dnešek, ale zakládají na lepší, sociálně spravedlivější, mírovou budoucnost. Ani miliardáři, ani jejich servisní strany jim ji, jak to ukazuje historická i aktuální zkušenost současné Evropy a světa, nezajistí.
Marie KUDRNOVSKÁ
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama