Jan Wolf

  • KDU-ČSL
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2017 16:15:00

Mobiliář Rezidence primátora je kulturní památkou

Mobiliář Rezidence primátora je kulturní památkou

Mobiliární vybavení Rezidence primátora hl. m. Prahy bylo rozhodnutím Ministerstva kultury prohlášeno kulturní památkou. Stejný status získalo vybavení také dalších prostor Městské knihovny, a to ředitelství knihovny a Divadlo Říše loutek.

 „Tak jako Rezidence primátora hlavního města Prahy patří mezi skvosty prvorepublikové architektury, pak i její zařízení a vybavení patří k soudobé špičce v oblasti designu a umění. Jsem potěšen, že jsme dosáhli zařazení zařízení na seznam kulturních památek, kam bezesporu patří již dávno. Dosud však Rezidence stála trochu stranou veřejného povědomí. Velké poděkování patří panu docentovi Chalupníčkovi a majordomovi Rezidence Ing. Váchalovi, kteří v této věci vynaložili dlouholeté úsilí. Pevně věřím, že tento úspěch povede k zachování zcela výjimečného mobiliáře pro budoucí generace a ty jej budou moci, jak se již stalo tradicí, obdivovat při výročích vzniku Československé republiky dne 28. října,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Wolf.

Zařízení primátorské rezidence pochází převážně z doby před rokem 1930 a nese rysy inspirace stylem art-deco. Jde o soubor obrazů, soch, svítidel, nábytku, hodin, dekorativních textilií, tapiserií a jiných drobných zařizovacích předmětů. Část původního nábytku vznikla patrně podle návrhu architekta Františka Roitha, autora návrhu celé budovy. Zcela specifickou součástí zařízení primátorské rezidence je i rozsáhlý soubor skla, porcelánu, jídelních příborů a knih v cenné kožené vazbě. Dekorativní textilie navrhoval převážně František Kysela.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama