doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2017 8:36:00

Rekonstrukce ulice 1. máje bude ovlivněna i archeologickým průzkumem

Rekonstrukce ulice 1. máje bude ovlivněna i archeologickým průzkumem

Za necelé tři týdny spustí město nejvýznamnější investiční akci letošního roku. V prvním dubnovém týdnu začne rekonstrukce ulice 1. máje.

 V jejím průběhu dojde ke komplexní rekonstrukci uličního prostoru včetně výměny tramvajového tělesa a inženýrských sítí v délce zhruba 400 metrů.

Náročnou obnovou projde tato významná a frekventovaná ulice v úseku od náměstí Republiky, kde navazuje na již dokončenou část provedené rekonstrukce ulic Denisova a Pekařská, až k průčelí hotelu Palác.

„Uvědomujeme si, že realizace této akce nebude vůbec jednoduchá, navíc bude ovlivněna také předcházejícím archeologickým průzkumem. V průběhu realizace budeme činit maximum pro to, aby vše proběhlo pokud možno s co nejmenší možnou mírou zátěže pro obyvatele města. Rekonstrukci si už třída 1. máje v každém případě zaslouží,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Smlouva se zhotovitelem byla podepsána v úterý 21. března, bude jím akciová společnost Eurovia cs. Celkové náklady této akce budou zhruba 80 milionu korun.

Předpokládaný termín dokončení je v měsíci listopadu. „Naším záměrem bude co nejvíce zkrátit dobu dopravních omezení, které práce přinesou, aby stavební ruch omezil život na této rušné třídě pokud možno co nejméně,“ zdůraznil investiční náměstek Filip Žáček. „Svou roli při celé akci nepochybně sehraje i rozsáhlý archeologický průzkum, protože se pohybujeme v archeologicky cenné lokalitě, která má co říct k nejstarším dějinám Olomouce,“ dodal Filip Žáček. Archeologický průzkum provede olomoucké pracoviště Národního památkového ústavu.

Současně má v souvislosti s tímto projektem radnice ambici co nejlépe o stavbě i souvisejících omezeních informovat obyvatele. „Chceme, aby znali důležité a užitečné informace i veškeré podrobnosti k probíhajícím etapám realizace stavby, potřebné informace k připraveným objízdným trasám a možnostem zásobování dotčených nemovitostí,“ uvedl Filip Žáček. Veřejnost bude průběžně informována prostřednictvím speciálních internetových stránek, které budou spuštěny v souvislosti s realizací akce. Stejně tak město začne i s distribucí letáků se základními informacemi, který obdrží majitelé a provozovatelé stavbou dotčených nemovitostí. Po zkušenosti s jinými velkými investičními akcemi bude i v tomto případě vlastníkům nemovitostí a podnikatelům na třídě 1. máje k dispozici kontaktní osoba, která je bude průběžně informovat o průběhu realizace.

Prostor třídy 1. máje je archeologicky mimořádně cennou lokalitou. Odborníci očekávají, že předstihový průzkum může významně doplnit mozaiku nejstarších dějin Olomouce. V lokalitě je doloženo osídlení už od pravěku, místo leží mezi dvěma terénními vyvýšeninami, Petrským a Václavským (Dómským) návrším, které hrají dominantní roli v raně-středověkých dějinách Olomouce. Na návrších existovalo mocenské i církevní centrum už v dobách Velkomoravské říše. V době raných dějin přemyslovského státu tudy vedl i příkop, oddělující knížecí hrad od předhradí. Významná je také tramvajová trať, která tudy vede od samého počátku tramvajové dopravy v Olomouci v dubnu roku 1899. Tento úsek trati patří k nejstarším ve městě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama