Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2017 14:44:26

Včerejší teror v Londýně dokazuje absurdnost směrnice EU

Včerejší teror v Londýně dokazuje absurdnost směrnice EU

Je mi velmi líto obětí včerejšího teroristického útoku v Londýně a jejich rodin. Nemohu si však v této souvislosti odpustit jednu poznámku.

Londýn je jedním z míst, kde prakticky nenarazíte na legálně drženou pistoli. Velká Británie se totiž v 90. letech vydala cestou systematického odzbrojování občanů a málo kdo ví, že i na to, abyste mohli jít po ulici s kladivem nebo šroubovákem, musíte mít pro policii „důvěryhodný důvod“ k tomu mít je u sebe. Jinak se neoprávněně ozbrojujete. Zastřelený londýnský policista byl ostatně také beze zbraně, což nepovažuji za normální. Nůž, který měl včerejší útočník, byl také nelegální!

Nechci tvrdit, že včerejší útok zapříčinila "zbrojní prohibice" ve Velké Británii, ani že přítomnost ozbrojeného legálního střelce by mu zabránila. Chci jen říct, že na tomto příkladu je dobře vidět, že sebepřísnější pravidla neeliminují nelegálně držené zbraně a ani nezabrání jejich použití.

Naše společnost je otevřená, demokratická, svobodná a tím pádem zranitelná. Tím, že ji odzbrojíme, ji učiníme ještě zranitelnější vůči teroristům a šílencům, kteří jsou zákeřní, neštítí se k zabíjení použít cokoliv a rozhodně se nebudou ptát, zda mohou, či nemohou mít zbraně.

Pokud se někdo chce těmto lidem bránit sám a splní všechny předepsané zákonné podmínky, stát mu v tom nemá zamezovat. I to je totiž neodmyslitelný atribut svobodné společnosti - důvěra státu v občany a jejich odpovědnost. To není žádný apel na masové ozbrojování lidí, které musí mít jasná a přísná pravidla. Je to jen apel na respekt k právům těch, kteří tato pravidla dodržují a které chce Evropská unie v současnosti nesmyslně ostrakizovat.

Teze, že stát nesmí ustoupit ze svého monopolu na násilí, kterou lze slyšet v souvislosti s návrhem na zakotvením práva na legální držbu zbraně do našeho ústavního rámce, je lichá. Ozbrojená společnost je svobodná společnost, a nejde o žádné selhání státu. Jak je vidět na příkladu Londýnské tragédie, stát naopak selhává, když není i přes udržení svého monopolu na násilí schopen bezpečnost občanů zajistit a podobným útokům zabránit.

Pokud chceme podobné útoky eliminovat (zabránit zcela jim bohužel nelze) - nebo lépe pokud nechceme, aby se jich dělo stále více, neodzbrojujme ty, kteří nás v podobných případech mohou zachránit, protože jsou na to připraveni a zároveň jednají v souladu se zákony.

Jana Černochová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama