Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2017 15:12:27

EU se musí zaměřit především na zajištění prosperity a bezpečnosti

EU se musí zaměřit především na zajištění prosperity a bezpečnosti

Premiér Sobotka představí s dalšími evropskými lídry priority pro budoucnost EU.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes odlétá na neformální summit EU27 do Říma. Vrcholná schůzka se uskuteční u příležitosti 60. výročí podpisu zakládajících smluv. Lídři 27 členských států budou jednat o prioritách budoucnosti EU, které následně představí v Římské deklaraci. Sobotnímu jednání evropských státníků bude předcházet páteční audience u papeže Františka.

Pro budoucnost evropské integrace bude klíčové obnovit důvěru Evropanů v EU i důvěru mezi členskými státy a institucemi. Římský summit v té souvislosti slouží jako impuls pro budoucnost moderní Evropské unie. Klíčovou prioritou české vlády pro budoucí směřování Unie je uchování její jednoty a soudržnosti.

„Musíme se do budoucna zaměřit na oblasti, v nichž můžeme nalézt shodu a ve kterých je Unie schopna přinést hmatatelné výsledky, které se projeví v každodenním životě občanů. Jsem proto přesvědčen, že se EU musí zaměřit především na zajištění prosperity a bezpečnosti v Evropě,“ uvedl před zahájením summitu premiér Bohuslav Sobotka.

V oblasti prosperity se podle české vlády musí EU soustředit především na posilování ekonomické a sociální konvergence mezi členskými státy a jejich regiony. Základním nástrojem v této oblasti je vnitřní trh a jeho čtyři svobody. Ty je třeba dále rozvíjet, usilovat o odstranění přetrvávajících bariér a bránit vytváření nových.  Důležitou roli hraje také ambiciózní obchodní politika a na investice zaměřený rozpočet EU. Významnou součástí aktivit podporujících prosperitu by do budoucna měla být rovněž sociální agenda.

Evropská unie musí svým občanům garantovat rovněž ochranu před hrozbami nejrůznějšího charakteru. Unie proto musí zajistit vnitřní bezpečnost v Evropě, především posílením kontroly vnějších hranic, zlepšením spolupráce bezpečnostních složek, zintenzivněním a zkvalitněním výměny informací mezi nimi a posilováním spolupráce v boji proti terorismu. Zároveň je nutné obnovit plné fungování Schengenského prostoru, protože je to právě volný pohyb, který je jedním z hlavních symbolů úspěšné evropské spolupráce.

Česká vláda jednoznačně podporuje, aby Římská deklarace potvrdila závazek k posilování spolupráce v oblasti společné bezpečnostní a obranné politiky a obsahovala zároveň odkaz na zajištění pokračování spolupráce s NATO.

Přípravy na summit v Římě trvaly několik měsíců. Diskuse o obsahu deklarace běžely na nejvyšší úrovni a ČR se jich aktivně účastnila.

Program

pátek 24. března 2017

18.00 – zahájení audience lídrů EU u papeže Františka
Místo: Bazilika sv. Petra, Vatikán

sobota 25. března 2017

10.00 – slavnostní zahájení neformálního summitu EU

11.20 – zakončení neformálního summitu EU podpisem Římské deklarace
Místo: Budova Kapitolu, Řím

13.00 – neformální oběd lídrů EU
Místo: Kvirinálský palác, Řím

15.00 – tisková konference předsedy vlády
Místo: Grand Hotel Plaza, Via del Corso 12, Řím

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama