Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2017 19:49:28

Českým zemědělcům se v minulém roce dařilo, ale..

Českým zemědělcům se v minulém roce dařilo, ale..

Zisk českého zemědělství v minulém roce vzrostl o 26 % a dosáhl 20 miliard korun. Je to druhý nejlepší výsledek od roku 2000, lepší výsledek české zemědělství dosáhlo jen v roce 2014.

Celková zemědělská produkce tak byla v roce 2016 zhruba 129 miliardy korun.

Dobrý výsledek byl dosažen i díky posunutí vyplacení části přímých plateb za rok 2015 do roku 2016, kdy se objem vyplacených dotací na výrobu zvýšil na 31 miliardy korun. Tato vysoká podpora má trvat do doby, než se zvýší produkce s vysokou přidanou hodnotou.

Rostlinná výroba v České republice zaznamenala růst o 3,5 % na 77,3 miliardy korun, bohužel podíl živočišné výroby opět poklesl o 0,2 % na 46,3 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že ve strategickém dokumentu schváleném 2.5.2016 vládou, jehož součástí je živočišná výroba a podpora venkova, které spolu v mnoha směrech úzce souvisí, je potřeba se zaměřit na efektivnost a koncepčnost podpor a dotačních programů. Varovnou zprávou je, že dotace v minulém roce byly vyšší než celkový zisk oboru.

Vzhledem k tomu, že právě Evropská komise zahájila veřejnou diskuzi o reformě společné zemědělské politiky a podle řady expertů, není současný systém přímých plateb dlouhodobě udržitelný a s ohledem na snížení příjmu Evropské unie po vystoupení Velké Británie, kdy rozpočet SZP pro období 2014–2020 představuje přibližně 38 % souhrnného rozpočtu hrozí , že objem ročního rozpočtu bude do budoucna postupně klesat.

Odchodem Velké Británie z Evropské unie přijde rozpočet EU přibližně o 14 % příjmů. Evropská komise tak bude nucena hledat úspory i ve společné zemědělské politice a lze očekávat odklon od přímých plateb.

České zemědělství musí být na reformy v Evropské unii připraveno. Rozvoj českého zemědělství je nejenom důležité téma k zajištění naší potravinové soběstačnosti, ale také proto, že přímo souvisí s životem českého venkova.

Dana Váhalová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama