PhDr. Matěj Stropnický

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2017 21:49:00

Vláda chce stavět rychlovlaky dvakrát dráž, než je v Evropě běžné

Vláda chce stavět rychlovlaky dvakrát dráž, než je v Evropě běžné

Vláda konečně pochopila, že potřebujeme rychlovlaky. Zelení prosazují vysokorychlostní tratě dlouhodobě a vítají to, že se z toho teď stalo předvolební téma.

Plán na jejich výstavbu, který vypracovalo ministerstvo dopravy, však má vážné nedostatky. Především je chce stavět za dvojnásobek peněz, než je v Evropě běžné. Podle Mezinárodní železniční unie (UIC) jsou průměrné náklady na kilometr vysokorychlostní trati v Evropě půl miliardy korun, ministerstvo dopravy počítá v materiálu předloženém do meziresortního připomínkového řízení rovnou s miliardou.

Dalším problémem je velmi zdlouhavý proces přípravy, na což dnes upozornili i poslanci. Zelení doporučují veškeré úsilí nyní soustředit na výstavbu vysokorychlostní trati mezi Prahou a Brnem tak, aby byla do roku 2035 zprovozněna. Z hlediska objemu přepravy to bude nejvytíženější trať v síti rychlých spojení v ČR. Její příprava a výstavba navíc nezávisí na záměrech sousedních států.

Matěj Stropnický,
předseda Zelených

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama