Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2017 6:33:00

Zeman perlí

Zeman perlí

Strana Starostové a nezávislí (STAN) mi nijak zvlášť sympatická není. A zejména si nemyslím, že jejím ideálním vůdcem je Petr Gazdík, který byl jednou z hlavních opor Nečasovy a Kalouskovy vládní administrativy.

Kdyby byl šéfem této strany například Vít Rakušan, byl by to mnohem nebezpečnější soupeř, protože by jasněji vystupoval z centristických pozic. Rakušan je příkladem moderního politického lídra, který je schopen na municipální i regionální úrovni, a věřím, že tomu tak bude i na centrální úrovni, bez problému oslovovat voliče. A to nejen voliče centristické a pravicové, ale i voliče, kteří vždy patřili do hájemství levicových stran.

Nicméně použít příměr, jako to v souvislosti se STAN udělal prezident Miloš Zeman, že se jedná o "podvodnický spolek", to je opravdu příliš.

Starostové jsou tradičně v naší zemi jednou z nejuznávanějších skupin mezi všemi profesemi a lidé vědí, proč je tak oceňují. To, že starostové obcí nejsou jen ve straně Starostů, to je také zřejmé. Ale ti, co tam jsou, mají kvalifikaci, mají zkušenosti, často přesahující jedno či dvě vládní období ve funkci, a většinou jsou bezúhonní. Starosta, který bezúhonný není, v krátké době končí. To se o jiných typech politiků říci nedá. Jiní politici totiž končí až tehdy, pokud se přijde na nějaké jejich velké osobní či politické problémy. A vzhledem k tomu, že velká část politiků je „za bukem“, tak se na velký problém toho kterého imaginárního politika nemusí přijít dlouhá léta. A přijde se na něj třeba až náhodou. U starostů obcí to má rychlý průběh. Takže jsou starostové v naší zemi jaksi automaticky vnímáni ve své naprosté většině jako důvěryhodní a nezkorumpovaní. A toto poznání se jistě přenáší také na celé hnutí STAN.

To, že prezidentovi toto hnutí není sympatické, to je jiná věc. Komplikuje plány jak Babiše, tak M. Zemana, což v době jejich politického spojenectví je potřeba připomenout. A. Babiš nepotřebuje silnou alianci lidovců a Starostů. Čím bude tato volební aliance silnější, tím to bude větší problém sestavit vládu podle představ Andreje Babiše… A naopak M. Zeman jistě pozorně vnímá to, že STAN jsou ochotni být gravitačním polem – spolu slidovci – pro kandidáty na prezidentství, kteří mohou být vážnější konkurencí M. Zemanovi. Je to prostě preventivní úder M. Zemana v počátečních chvílích, kdy se mu zdá, že by se společenství lidovců a STAN nemuselo propracovat přes 10 %. Osobně si však myslím, že tuto hranici obě formace společně překonají a ve volbách do sněmovny se dostanou na nějakých 12–15 % hlasů.

Jiná věc je, že Zeman by měl být politicky korektní, což není. Neměl by zasahovat do politických procesů, které se v české politice utvářejí. Neměl by jako ústavní prezident zkrátka takto hovořit, odsuzovat jakýkoli politický subjekt. Snad jen s výjimkou fašistů či jinak silně xenofobních stran. Ústavní prezident by měl být především schopen duchovně-morálního vedení země. Zdá se, že v tomto případě M. Zeman zaznamenal úlet.

Jiří Paroubek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama