Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2017 10:50:00

Odstranili jsme jedinou překážku našich vztahů, nedostanu k večeři mořské ryby

Odstranili jsme jedinou překážku našich vztahů, nedostanu k večeři mořské ryby

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci při státní návštěvě Chorvatské republiky

Vážená paní prezidentko, dámy a pánové,

byl jsem v Záhřebu asi před čtyřmi lety, abych se zúčastnil slavnostního vstupu Chorvatska do Evropské unie. Jak dobře víte, Česká republika plně podporuje integraci západního Balkánu do evropských struktur a samozřejmě i do NATO, a se zvláštním důrazem podporujeme v tomto smyslu i vstup Chorvatska nejen do Evropské unie, což se již uskutečnilo, ale také do Schengenského prostoru.

A Vy jste řekla, paní prezidentko, že Česká republika je mezi zahraničními investory na patnáctém místě, budeme se muset poněkud zlepšit, ale chtěl bych upozornit, že pokud jde o počet českých turistů v Chorvatsku, tak je na šestém místě, a to už je trochu lepší skóre. A já, když jsem sem přijížděl, tak jsem si říkal, při všech svých zahraničních cestách mě doprovází podnikatelská delegace, ale teď jedu do Chorvatska, kde je těch sedm set tisíc českých turistů, a to jsem opravdu zvědav, jestli v této delegaci bude i někdo, kdo chce v Chorvatsku stavět hotely. A s potěšením jsem zjistil, že tomu tak je, jsou tam dokonce dva lidé, kteří plánují rezort, tedy hotely v oblasti, kde jsem se přeřekl, říkal jsem tomu Monte Bello, ale ve skutečnosti to byla Costabella, už jsem se lekl, aby to nebyla Cosa Nostra, ale tak daleko jsem se zase nepřeřekl, takže v každém případě si myslím, že je to skvělý začátek dlouhodobějších a rozsáhlejších investic českých investorů v Chorvatsku s tím, že je to nedaleko Rijeky, na jednom z nejkrásnějších míst Chorvatska. Ostatně paní prezidentka říkala, že se tam narodila, je to tak.

Takže, to je jedna z investičních oblastí, a pak jsme samozřejmě hovořili také o investicích do bankovního sektoru. Naštěstí investice G&T už je hotová, takže tam není o čem jednat. A samozřejmě i investice do oblasti energetiky, INA a MOL, kde zřejmě ještě bude jednání, jak nám doporučila paní prezidentka s panem premiérem.

A já jsem kromě jiného navrhl paní prezidentce, abychom uzavřeli i dohodu, která se jmenuje Working Holiday. Česká republika už má tyto dohody s několika zeměmi světa, dokonce s tak vzdálenou, jako je Nový Zéland, a domnívám se, že právě vzhledem k našim turistům tady by to bylo dobré i pro mladé Čechy, a samozřejmě na opačné straně pro mladé Chorvaty.

Chtěl bych Chorvatsku poděkovat za to, že umožnilo, zejména při letní turistické sezoně, vstup českým policistům na svoje území. Oni, jak jsem se dozvěděl, jsou to většinou policisté z česko-chorvatských rodin, takže mluví oběma jazyky.

Pozval jsem paní prezidentku na reciproční návštěvu Prahy, a protože početná chorvatská menšina v České republice organizuje jakýsi cyklus svých slavností na jaro příštího roku, myslím, že jsme se předběžně dohodli na tomto termínu.

Samozřejmě, že jsme se zabývali i zahraničně-politickými otázkami, jako je například brexit, nebezpečí islámského terorismu a řadou dalších oblastí včetně současného stavu Evropské unie.

Takže, mám velkou radost z dobrého začátku našich jednání, a věřím, že ve stejném duchu budou tato jednání i nadále pokračovat. Odstranili jsme poslední a v zásadě jedinou překážku našich vztahů. Na základě návrhu paní prezidentky nedostanu dnes ke slavnostní večeři mořské ryby, které nesnáším, ale dostanu něco jiného. Žádné další překážky neexistují.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama