Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2011 12:35:00

Politici zase diktují vojákům, co mají chtít za výzbroj

Politici zase diktují vojákům, co mají chtít za výzbroj

Výroky premiéra Petra Nečase a ministra obrany Alexandra Vondry k budoucnosti nadzvukového letectva české armády vzbuzují zásadní pochybnosti o okolnostech možného tendru v hodnotě desítek miliard korun.

Vláda Petra Nečase již dnes, bez odborné diskuse a předložení rozsáhlých analýz, začala vést mediální kampaň za nákup nadzvukových stíhaček. Opět se opakují stejné chyby, které vedly ke skandálům například okolo nákupu letadel CASA, ale také ve výběrových řízeních končících arbitrážemi, v nichž republika platí nemalé částky náhrad. Opět politici diktují vojákům, co mají chtít za výzbroj, aniž by vyčkali na odborný názor profesionálů.  Obávám se, že vláda Petra Nečase vidí v možném nákupu supersoniků jen další velkou příležitost pro spřízněné lobbistické a finanční skupiny k dalším tunelům.

 Požadavek premiéra Petra Nečase na „předložení důkazů o korupci“ při pronájmu letadel Gripen, který formuloval coby podmínku pro účast těchto letadel v budoucím tendru, považuji za nehorázný projev pohrdání právním státem. Předně to potvrzuje mé obavy, že se jedná o tendr politický, kde nehraje roli poměr mezi cenou a výkonem a skutečné potřeby armády, ale zájmy finančních a lobbistických skupin. Pokud pan premiér kritizuje pana policejního prezidenta za to, že svými výroky zasahuje do trestních kauz, měl by se sám podobných výroků zdržet. Pronájem letadel Gripen vyšetřovaly a opět vyšetřují nejen české orgány činné v trestním řízení, ale také probíhá jejich vyšetřování v zahraničí. Předseda vlády nemůže kohokoliv vyzývat k tomu, aby mu předložil důkazy o korupci, od toho je tu policie. Podmiňuje-li tím dokonce účast ve výběrovém řízení, je možné takové jednání označit za vydírání.

 Výroky Petra Nečase ve mně navíc budí dojem, že mu nejde ani tak o důkazy možné korupce, potřebné pro policejní vyšetřování, ale o získání informací, které by mohl použít v politickém boji. Zdá se, že pan Nečas místo soutěže o nejlepší nabídku pro českou armádu vyhlásil soutěž o to, kdo mu přinese větší špínu na vlády ČSSD, které o pronájmu letadel Gripen rozhodovaly. Pokud si nicméně pamatuji, pronájem gripenů dohodnutý vládou ČSSD nebyl ani provázen spekulacemi o korupci.

 Stanovisko ministra obrany Alexandra Vondry, který již dopředu zpochybňuje jednoho z možných účastníků tendru, považuji za skandální projev lobbingu ve prospěch některého z ostatních zájemců. Respektuji sympatie pana Vondry k našim americkým spojencům, avšak tyto jeho osobní politické preference by v žádném případě neměly zasahovat do výběru optimálního řešení pro českou armádu. Kromě toho, tento korupčník by po kauze ProMoPro měl být hodně potichu a někde v soukromí zpytovat svědomí po odchodu z ministerské funkce.

Jiří Paroubek
poslanec ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama