prim. PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.

  • TOP 09
  • Pardubický kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2017 14:38:41

Počet obézních dětí strmě stoupá, pomoct může zdravé stravování ve školách

Počet obézních dětí strmě stoupá, pomoct může zdravé stravování ve školách

Za posledních patnáct let stoupl počet obézních dětí či dětí s nadváhou třikrát. Je to dáno mimo jiné i životním stylem, ve kterém chybí nejen pohyb, ale především zdravé stravovací návyky.

Naučit děti správně a zároveň chutně jíst si dává za úkol národní projekt Skutečně zdravá škola. Daří se mu i v Pardubickém kraji, kde je jeho velkým podporovatelem i poslanec a primář Pardubické nemocnice Jiří Skalický.

V České republice se ve více než osmi tisících školních jídelen stravuje na 1,3 milionu dětí. Téměř padesát tisíc z nich už je zapojeno do projektu Skutečně zdravá škola. Jsou to děti z 262 škol v celé zemi. V Pardubickém kraji je do projektu prozatím zapojeno škol dvacet. „Je to zatím zlomek možného, ale je to první vlaštovka na cestě k úspěchu. Skutečně zdravá škola děti a vlastně i jejich rodiče učí, jak jíst zdravě. Zároveň vyvrací názor, že co je zdravé, nemůže být dobré. Osobně v tom vidím i další kontext. Zapojením do systému totiž děti poznávají i původ potravin a učí se, jak je pěstovat a zpracovávat,“ komentuje projekt Jiří Skalický. Sám si prošel několik škol v regionu a účastnil se i přednášek na toto téma. Naposledy třeba v Letohradě či Žamberku. A přesvědčil se, že jíst zdravě ve školní jídelně zkrátka jde.

Školy, které se do projektu už zapojily, se snaží vařit nutričně vyvážené pokrmy a až z pětasedmdesáti procent využívat čerstvé potraviny. Do projektu aktivně zapojují nejen děti, které se učí pěstovat zeleninu, vařit zdravou stravu či navštěvují farmy, ale i rodiče. „Impuls ke změně stravování ve škole totiž většinou musí přijít právě od nich. Alespoň to dokazuje dosavadní praxe. A pak je také důležité mít schopnou vedoucí kuchyně a hospodářku, které chtějí něco změnit,“ dodává Jiří Skalický.

Projekt Skutečně zdravá škola vznikl v roce 2013 jako iniciativa rodičů a odborníků, kteří chtějí přispět k zlepšení stravování ve školách. Přihlásit se mohou mateřské, základní i střední školy, kterým pomáhají regionální koordinátoři projektu. Ti pomáhají nejen metodicky, ale třeba i oslovují regionální pěstitele a producenty potravin či pomáhají s organizací školních akcí. Mnohem více informací o projektu i o aktuálních akcích v rámci projektu je k dispozici na webových stránkách www.skutecnezdravaskola.cz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama