Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2017 17:49:06

Učitelka nutila děti ke kulturní a náboženské výuce. Nespáchala tím trestný čin?

Učitelka nutila děti ke kulturní a náboženské výuce. Nespáchala tím trestný čin?

Učitelka v souvislosti s mezinárodním projektem Edison vyhrožovala rodičům, že pokud se jejich děti nezúčastní tohoto multikulturního projektu, tak na ně pošle sociálku.

Zde uvedu přesný výrok političky z KDU-ČSL: „Kdo nepošle své děti na multikulturní výchovu, na toho pošlu sociálu.“ Na Brněnsku tento tato akce vyvolala značné spory a mnozí rodiče odmítaly, aby se projektu jejich děti zúčastnily.

Ačkoliv nejsem právník, tak si jako laik kladu otázku, jestli učitelka nezneužila svého postavení nebo neporušila některé z uvedených trestních předpisů zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákona:

Trestný předpis vydírání podle § 175:

„Kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo peněžitým trestem.“

V tomto případě se jedná o odstavec f) „spáchá-li takový čin na jiném pro jeho skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že je skutečně nebo domněle bez vyznání.“

Trestný předpis omezování osobní svobody § 171:

„Kdo jinému bez oprávnění brání užívat osobní svobody, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.“

V tomto případě se jedná o odstavce:

„b) „spáchá-li takový čin na jiném pro jeho skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že je skutečně nebo domněle bez vyznání.

c) způsobí-li takovým činem fyzické nebo psychické útrapy.

e) spáchá-li takový čin v úmyslu získat pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.“

Trestný předpis omezování svobody vyznání § 176:

„Kdo násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné újmy

a) nutí jiného k účasti na náboženském úkonu

bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.“

Vedle prezentování multikulturalismu zřejmě docházelo také údajně i k propagaci Islámu. V celé záležitosti nemohu jako laik činit závěry, ale podle zákonů je zcela evidentní, že může docházet vedle vyhrožování také k omezování osobní svobody a svobody vyznání, kdy jsou jedinci nuceni i třeba jako ateisté se účastnit akcí, kde je propagováno náboženství nebo jim takový čin alespoň způsobuje psychické útrapy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama