ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2017 9:11:31

Valenta: Tlak na ministerstvo financí se vyplatil, spolky snad budou zachráněny

Valenta: Tlak na ministerstvo financí se vyplatil, spolky snad budou zachráněny

Senátor Ivo Valenta a starotové ze Slovácka snad vybojovali to, aby venkovské spolky nemusely používat EET

Systematický tlak na ministerstvo financí, který jsme vyvíjeli spolu s mnoha starosty ze Slovácka, neustálé apely na MF a opakované návrhy na výjimky ze systému EET pro nejmenších živnostníky a malé vesnické spolky, přinutily ministra financí ke změnám. Ten konečně přišel s návrhem úlev právě pro tyto kategorie podnikání. Naše dlouhodobá iniciativa se tak (stejně, jako třeba v případě uherskohradišťské věznice), vyplatila.
Doufejme tedy, že Babiš své slovo dodrží a do konce dubna konečně představí koncept, ve kterém už se někdo vyzná. Prozatím je EET jeden velký zmatek. Ministr financí systém mění a mate lidi podle toho, jak se právě vyspí.
Dnes už jsme nějakou dobu od schválení zákona a spuštění systému. Je velice obtížné, aby se v něm dokázaly pohybovat spolky a podnikatelé, když stále nemají jasno v tom, co bude nebo nebude. Málokdo z nich ví, zda se na ně EET vztahuje či nikoliv a zda tedy mají pořizovat potřebná zařízení nebo by se v konečném důsledku jednalo jen o zmařené investice, které do EET nasypou.
Od samého počátku jsem proti tomuto nesmyslnému systému – je nad slunce jasné, že nejvíce dopadne na nejmenší živnostníky a ty, kteří mají podnikání jen jako přivýdělek nebo koníček. Skutečnost, že na to Babiš přišel až teď, je opravdu k smíchu.
Stejně tak jsme od začátku akcentovali téma dopadů slavné EET na vesnické spolky. Právě v tomto směru jsme také na MF učinili největší tlak a zasypali ho spoustou konkrétních dotazů. Odpovědi na ně, které jen dokazovaly, že se EET nevyhne prakticky nikdo, jsme pak poslali na vědomí i samotným spolkům. Jsem si jistý, že právě tento tlak byl hlavním důvodem k tomu, že se MF odhodlalo k uspořádání dnešní konference. Jinak by se problémy malých spolků, které může EET zničit, dál nikdo nezabýval.
Za komické ale považuji zejména to, že má Babiš před volbami potřebu své plánované změny prezentovat na etapy. Konkrétní informace totiž podnikatelé (snad) dostanou až na konci dubna, kdy bude teprve „vize“ představena. Proč a s čím se tedy ministerstvo vlastně chlubilo ve čtvrtek, těžko říct – ve skutečnosti totiž de facto pouze informovalo o tom, že za pár dnů bude znovu informovat.
Celý příběh jen potvrzuje to, že je systém EET nesrozumitelný i samotnému MF – jak se v něm tedy mohou vyznat ostatní? Jak se v něm mají zorientovat například osoby, které se běžně věnují veřejně prospěšným aktivitám? Musí si namísto práce načítat zákony a metodiky, jak postupovat, zjišťovat, zda na ně EET dopadne či ne a předvídat, zda se budou podmínky za chodu měnit či nikoliv. To je podle mne silně demotivující – myslím, že řada těchto lidí se raději na zájmovou činnost jednoduše vykašle.  
Celé je to o jediném faktu. Plošné opatření v podobě EET je od samého začátku špatně. Vždyť sám Babiš dříve uvedl, že ani netušil, kolik druhů podnikání u nás vůbec máme. Z podnikatelů a spolků si tak nyní dělá pokusné králíky a teď ještě chce na eliminaci vlastních a do očí nejvíce bijících chyb sbírat politické body.
Nejlepším řešením by bylo EET zrušit, a to hned teď, dokud se ještě netýká všech. Vláda toho ale evidentně není schopna. Proto by z této povinnosti měla vyjmout alespoň spolky a malé podnikatele, a to nikoliv do směšného limitu ročního příjmu ve výši 200 tisíc korun, ale minimálně do milionu.

Ivo Valenta
slovácký senátor

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama