Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2017 18:50:00

Hlavně aby prvňáčci nezůstali ani jeden školní rok za branami

Hlavně aby prvňáčci nezůstali ani jeden školní rok za branami

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová navštívila včera a dnes školy na Praze-východ a Praze-západ, prohlédla si nově budované třídy a školní budovy.

Právě školy v prstenci kolem Prahy se totiž nejvíce potýkají s nedostatkem míst pro výuku. V rámci dotačního programu MŠMT proto mohou obce čerpat peníze na výstavbu nových tříd, tělocvičen a dalších výukových kapacit.

"Většina obcí zároveň využívá národní programy, které v tuto chvíli běží, a hlavní cíl je, aby prvňáčci ve středních Čechách nezůstali 1. září ani jeden školní rok za branami, ale naopak, aby si mohli školu užít a nemuseli dojíždět," uvedla ministryně Valachová. Starostové obcí a ředitelé škol ministryni informovali o průběhu realizace projektů. "Můžeme pomoci s tím, aby fungovala spolupráce například s Ministerstvem životního prostředí z hlediska evropských peněz, které jsme zajistili, aby byla speciální výzva pro doplnění tohoto investičního programu pro základní školy v prstenci," dodala ministryně. Jednat chce dále se Středočeským krajem kvůli řešení příjezdových cest, coby ministryně pro sport se bude zabývat také většími požadavky škol na sportoviště. Ve školách také ministryně ocenila vynikající učitele, nepedagogické pracovníky škol a vybrané žáky.

Z dotačního programu získalo podporu 10 obcí v okolí Prahy, celková částka je 1,6 miliardy korun. Díky tomu vznikne 115 kmenových učeben a 3400 míst pro žáky. Program byl vyhlášen v prosinci loňského roku, ukončen bude v roce 2023.

Na Praze-východ se včera ministryně seznámila s projekty na stavbu nových tříd, škol a tělocvičen v Ondřejově, Říčanech, Úvalech, Přezleticích, Čelákovicích a Čakovicích. Pracovní výjezd ministryně po školách pokračoval dnes, kdy navštívila podpořené školy na Praze-západ, konkrétně v Rudné, Jesenici, Psárech a v Praze-Řeporyjích.

"Dva dny jsem na cestách po školách, které jsou podpořeny skrze nové investice ze strany MŠMT pro zvýšení kapacit základních škol, a to nejen učeben, ale i jídelen a tělocvičen, protože právě na ně se v minulosti zapomínalo. Cílem mé návštěvy bylo zjistit, jak si vedou ředitelky a ředitelé škol v přípravě těchto investičních akcí a jak můžeme my jako MŠMT pomoci. Mým cílem je, aby tyto kapacity byly navýšeny co nejdříve. Jsem spokojená, starostové i vedení škol skutečně pracují na 100 %," zhodnotila svoji cestu ministryně Valachová.10

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama