Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2017 14:04:46

Myslím si, že se nám podařilo legislativu přiblížit praxi

Myslím si, že se nám podařilo legislativu přiblížit praxi

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. 4. 2017 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o nelékařských zdravotnických povoláních

Vážený pane předsedající, děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte mi rovněž několik slov k tomuto zákonu, který se blíží ke svému konci v projednávání ve Sněmovně. Pan poslanec Svoboda zde řekl, že zákon je špatný. Já bych s tím zásadně nesouhlasil, protože jsme se této problematice věnovali velmi důkladně ve zdravotním výboru, doladili jsme to, co bylo potřeba, protože ten návrh, který přišel z Ministerstva zdravotnictví, nebyl zcela reálný. A myslím si, že se nám podařilo vlastně, pokud bude schválen, legislativu přiblížit praxi. Vždyť se jenom podívejme na to, co vlastně jako zákonodárci chceme. My chceme přece dělat zákony pro lidi, ne zákony pro zákony. A tady děláme zákony pro zdravotní sestry, pro nelékařská povolání. Můžeme mluvit o lex zdravotní sestra, třeba. A sociologické průzkumy ukazují, že většina zdravotních sester nechce vysokoškolské vzdělání. Ony chtějí prostě kvalitní středoškolské vzdělání a tento způsob 4+1 je jakousi přechodnou možností, jak toho dosáhnout. Není to úplně samozřejmě jednoduché. Tím, že schválíme tento zákon, neznamená, že to střední zdravotnické školství bude kvalitní. A proto bych apeloval na ministerstvo, aby jednalo, tak jak jsme apelovali už i na minulého ministra, aby jednalo intenzivně s Ministerstvem školství o změně osnov středních zdravotních škol, aby ty školy byly opravdu kvalitní. A to je potřeba ale zařizovat ne průběžně, ale poměrně rychle.

Mám z toho, co vzniklo a co vám teď předkládám jako zdravotní výbor, jako garanční výbor, já mám z toho dobrý pocit, dobrý dojem. Jako i z jiných novel a zákonů, které zde zdravotní výbor předložil. Myslím si, že děláme hodně a podařilo se nám ve zdravotnictví napravit celou řadu věcí, které minulé režimy nebo minulé vlády, co se jim podařilo ve zdravotnictví zničit.

Ještě poslední poznámku ke tradiční čínské medicíně. Myslím, že o tom bylo řečeno hodně. Že jsem o tom taky celkem dost napsal. A že jste si udělali svůj názor. A chci jenom zdůraznit jednu jedinou věc. My tady chceme v podstatě, aby došlo k ochraně našich lidí, aby došlo k ochraně spotřebitele proti šmejdům, kteří dnes a denně formou různého šarlatánství, léčitelství, pochybného léčitelství zneužívají důvěry zoufalých lidí, kteří za to platí potom nehorázné částky a vůbec nevědí, za co vlastně platí. Je to na jejich ochranu, aby měli zajištěnou aspoň určitou kvalitu i této péče. Já vím, že to není jednoduché téma, zrovna. Je to dost kontroverzní. Je náročné a pokud tento návrh schválíme, tak je to průlomové, ale je to pro dobro zase našich lidí. A proto bych vás prosil i v tomto případě o podporu. A děkuji vám zatím za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama