Mgr. Michaela Marksová

  • SOCDEM
  • Hlavní město Praha
  • místostarostka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2017 19:57:55

Platy pracovníků v sociálních službách se zvýšily díky této vládě o 14,5 %

Platy pracovníků v sociálních službách se zvýšily díky této vládě o 14,5 %

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. 4. 2017 dobu Krizová situace v sociálních službách v důsledku nedostatku personálu a špatného platového ohodnocení

Vážený pane místopředsedo, poslankyně a poslanci, já děkuji za tento bod. Musím říci, že v naprosté většině zcela souhlasím se svými předřečnicemi. Jediné, v čem nesouhlasím, je, že tato vláda snad tuto situaci ignoruje nebo nedejbože že moje Ministerstvo práce a sociálních věcí tuto situaci ignoruje, protože to v žádném případě není pravda. Já bojuji za navýšení platů a mezd pro tyto lidi, kteří vykonávají tak náročnou a potřebnou práci, celou dobu svého vládního působení. Za poslední čtyři roky se platy pracovníků v sociálních službách zvýšily díky této vládě o 14,5 %, když to celé sečteme, ale samozřejmě když se podíváme na to, co to znamená v peněžence každého jednotlivého člověka, tak je to pro mě ještě stále málo. 

Nicméně si musíme uvědomit, že za vlád ODS a TOP 09 se pracovníkům ve veřejné správě celkově snížily platy o deset procent. Takže v podstatě to, o co my se tady snažíme poslední roky naší vlády, pořád ještě dorovnává to, co tady bylo sníženo. A já bych mnohem radši viděla, abychom to výrazně navyšovali. Nicméně každé navýšení peněz znamená prostě navýšení ve státním rozpočtu a všichni tady víme, jak to pak vypadá, jak je boj o každou jednotlivou položku, o její navyšování a jak řada lidí obviňuje Ministerstvo práce z toho, že chce neustále více peněz.

My jsme zaslali na navýšení platů a mezd sociálním službám ze svých rezerv každý rok. V roce 2014 šlo na zvýšení platů pracovníků v sociálních službách 338 milionů, v roce 2015 to bylo 720 milionů a za loňský rok 650 milionů. A když se podívám na celkové částky dotací na sociální služby, tak bych ráda připomněla, že v roce 2013 šlo do sociálních služeb ze státního rozpočtu pouhých 6,5 miliardy korun a v roce letošním už je to 9,27 miliardy korun, takže ten celkový nárůst je asi o 3 miliardy korun. To znamená, že tohle dostatečně ilustruje fakt, že současná vláda, současné Ministerstvo práce řadu potřebných kroků už učinilo. Ale jak říkám, já bych samozřejmě ráda viděla výrazně vyšší navýšení.

A také bych tady ráda zdůraznila, že je to vždy Ministerstvo práce a sociálních věcí, které o to navýšení bojuje a které jako ostatně je to nejen v této vládě, ale ve všech vládách předtím a nepochybně to bude i ve vládách následujících, tak je zde neustálý boj mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem financí. Ale to je takový řekla bych evergreen poměrně bez ohledu na politickou situaci.

Nicméně my samozřejmě bojujeme dále a tady to usnesení, které je zde navrženo, já proti němu vůbec nic nemám, já s ním vlastně souhlasím. Jediné, co se domnívám, že je trochu nadbytečné, ale to je jediné, a to "nadbytečnost" říkám proto, protože už teď je připravena změna nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, u které chceme, aby měla účinnost od 1. července 2017. A díky tomuto dojde ke zvýšení platů o 5,1 procenta u pracovníků v přímé péči i pro ostatní pracovníky, a to o 9,4 procenta. A ta celková částka, která se bude týkat jenom navýšení - ale jenom tedy v sociálních službách - protože s tím se svezou ještě pracovníci v jiných oblastech, tak je to asi 650 milionů. A to je vlastně část toho usnesení. Takže to už je na cestě a ono je to připraveno už hodně dlouhou dobu, ale protože tady jde o navýšení finančních prostředků, tak to samozřejmě bylo předmětem dlouhého vyjednávání.

A jinak je zde ještě další varianta, o které také hovoří tohle usnesení, tu teď požadují odbory a jedná se o to, že by pracovníci v přímé péči měli být odměňováni jako zdravotní personál, kde by se jednalo zhruba asi o dvacetiprocentní navýšení, což by pro sociálního pracovníka mohlo činit až 4 000 měsíčně. To bych samozřejmě já velmi, velmi ráda viděla abychom prosadili, nicméně právě bohužel vzhledem k finančním prostředkům toto vidím reálné až od 1. ledna 2018, nikoliv bohužel od 1. července, nicméně já ponesu za těch asi čtrnáct dní na vládu podklad, kde budou obě varianty, tzn. že vlastně to, co navrhuje to usnesení na vládě asi tak za čtrnáct dní bude.

A znova tedy musím konstatovat, že my nemáme vládu, kde je jen jedna strana a kde by ministr nebo ministryně práce a sociálních věcí byl osobou, která může rozhodovat sama za sebe. My jsme vždycky v koalici, musíme se dohodnout a pak se rozpočet předkládá Poslanecké sněmovně, kde je také mnoho protichůdných zájmů a zase musíme se dohodnout. A já jsem velice ráda, že tady ten dnešní bod byl zařazen, protože bych řekla, že to posiluje argumentaci, kterou já jsem mnohokrát říkala na vládě - a to, že

1. My ty lidi potřebujeme pořádně zaplatit, protože jak už tady bylo řečeno, my nikdy nevíme, kdy je budeme potřebovat buď my osobně, nebo kdy je budou potřebovat naši nejbližší a

2. Je prostě skandální, aby nám lidé z takhle důležitých postů museli odcházet do soukromého sektoru, neřku-li že s vysokou školou se jim vlastně víc vyplatí možná jít za pokladnu nějakého velkého supermarketu, protože tam mají prostě o několik tisíc více. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama