Marek Benda

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2017 20:56:15

Ministerstva si telefonují levněji a občanů se to nijak nedotklo

Ministerstva si telefonují levněji a občanů se to nijak nedotklo

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. 4. 2017 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o elektronických komunikacích a zákon o České televizi

Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené dámy, vážení pánové, vidím, že už fakt míra zájmu je velmi nízká, tak to nebudu asi až moc protahovat, ale přece jenom pár poznámek bych rád přičinil. Tady se opakovaně spojují dvě věci. Jedna je nějaká lepší regulace trhu operátorů a to, že premiér přislíbil, že když bude přijata tato novela, tak bude určitě mnohem líp na telefonním trhu a všichni občané si budou telefonovat mnohem levněji. Ukazuje se, že zatím si levněji telefonují ministerstva a občanů se to nijak nedotklo. A obávám se, že do budoucna to bude přesně to samé. No ale věřme tomu, že se třeba něco zásadního stane.

Druhá část je právě ta tzv. diginovela, která předkládá nějaký koncept přechodu a uvolnění toho pásma, jak tady říkal pan poslanec Pilný, toho pásma 700 megaherz. Tato novela je předkládána vlastně strašně předčasně, protože pokud je známo, a já teď vycházím opravdu z právních rozborů, které sem byly doručeny, tak nemáme notifikaci, a to dokonce ani předběžnou notifikaci od Evropské komise, jestli toto můžeme učinit, a jestli to můžeme učinit způsobem, který je ministerstvem navrhován.

Pan poslanec Pilný už tady na to také upozorňoval. Omlouvám se, že ho používám, ale částečně říkal to, k čemu jsem chtěl mluvit i já. Záruka v § 27 a předběžné otázky je v podstatě nulová, protože dejme tomu by se týkala přímo vyplácené podpory ze strany telekomunikačního úřadu, ale zdaleka se netýká dalších věcí, které tento návrh zákona slibuje jednotlivým hráčům na trhu. A tady se obávám, že potenciálně můžeme zadělat na obrovský průšvih, protože pokud tady přislíbíme něco - licence, prodloužení licencí na deset let a další kroky, jak na to upozorňují právní analýzy, které jsme dostali - a posléze dojde k situaci, kdy nám Evropská komise řekne "ne, ne, ne, to nesmíte udělat", ale přitom v České republice již se bude jednat o platné právo, tak se přece s námi všichni soukromí hráči na tom trhu /a to jsou jenom soukromí hráči, tam nejsou žádné státní podniky, to jsou soukromí hráči/ začnou soudit, vy jste nám ze zákona něco slíbili, a teď vám to Evropská komise zatrhla, no ale to byla vaše chyba, že jste to ze zákona slíbili.

A to je ta obava, kterou mám a pro kterou přednesu v podrobné rozpravě nějaké varianty návrhů, které na jednu stranu říkají buďto zdražte licence posléze až dojde k tomu přechodu, ale nemůžete je slíbit na deset let, nebo alespoň odložme účinnost těchto ustanovení do okamžiku než bude jasné a zřejmé, že tato podpora je slučitelná s právem Evropské unie, protože jestli slíbíme někomu ze zákona podporu - a to ne přímo finanční podporu, to bych ještě řekl, že dejme tomu v tom § 27 je jakýmsi způsobem ošetřena ta přímá finanční podpora - ale jestli slíbíme nějaké dlouhodobé výhody a posléze zjistíme, že tyto dohody jsou v rozporu s právem Evropské unie, tak se můžeme dostat do nekončících arbitráží, které tuto zemi mohou stát strašně velké peníze.

To přece známe opakovaně z různých příběhů, které jsme tady zažili za posledních dvacet let, kdy právě přísliby, které byly dány ať už státem ve formě zákonů, nebo jednotlivými úřady ve formě nějakých rozhodnutí, nás zavázaly a na dlouhou dobu se pak staly problémem, že tu se nesmí rušit hrací automaty, tu se nesmí rušit billboardy, tu se nesmí rušit to či ono.

Tady bych chtěl, abychom byli mnohem opatrnější a velmi bych prosil pana ministra, aby alespoň v závěrečném slově na závěr obecné rozpravy se nějakým způsobem pokusil objasnit, jak je to s otázkou těchto zákonných příslibů a jejich případné vymahatelnosti arbitrážemi za situace, kdyby Evropská komise řekla ne, tento typ veřejné podpory je nepovolený, protože tam si jenom s § 27 nevystačíme a tam nám to může vyvolat další problémy.

Pak bych vystoupil v podrobné rozpravě a zdůvodnil vám případně své pozměňovací návrhy, které předložím.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama