ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.05.2017 18:20:00

Bez pamětníků budou pietní akty o to důležitější

Bez pamětníků budou pietní akty o to důležitější

U Lidické hrušně na Štefánikově náměstí se přesně po roce sešli představitelé města Liberce, aby uctili památku všech, kteří ve druhé světové válce položili svůj život za mír a svobodu.

 Štěp památného stromu nechalo vedení města zasadit vloni na Den vítězství jako nový pietní symbol, aby připomínal lidický masakr a zároveň památku všech bojovníků a obětí války. Vzpomínkového aktu se zúčastnily desítky lidí včetně několika pamětníků a veteránů.

„I když si to nikdo z nás nepřeje, přijde doba, kdy o největším válečném konfliktu v dějinách lidstva nebude mít kdo vyprávět. Nebude nikdo, jako pan Václav Hanf, který byl jedním z přeživších lidických dětí a vloni nám pomohl hrušeň zasadit, nebo brigádní generál Stanislav Hnělička a jim podobní, kteří v sobě nesli svědectví zvěrstev druhé světové války a poselství nezlomnosti lidského ducha,“ řekl primátor Tibor Batthyány.

„Musíme myslet na to, že bez přímých pamětníků budou tyto pietní akty o to důležitější. Proto v nich nesmíme polevit a naopak se musíme postarat o to, aby i naši následovníci brali tyto významné dny nejen jako dny volna, ale především jako příležitost sejít se, zamyslet se nad minulostí a vzdát hold všem statečným lidem, kteří se zasloužili o to, že dnes žijeme v míru,“ dodal primátor.

Pietní setkání u příležitosti oslav 72. výročí ukončení 2. světové války začalo v pondělí 8. května na vojenském hřbitově v Ruprechticích. Památku padlých sem přišlo minutou ticha a položením květin uctít vedení města v čele s primátorem Tiborem Batthyánym, velitel 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany plukovník Radek Černý, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a další zástupci Libereckého kraje, Parlamentu ČR, Krajského velitelství Policie ČR, Krajského vojenského velitelství Liberec a členové mnoha dalších místních spolků, sdružení a odbojových organizací.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama