JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2017 17:13:00

Přestaňte být pokrytci. Kdyby někdo nahrával vás, dozvíme se mnohem horší věci

Přestaňte být pokrytci. Kdyby někdo nahrával vás, dozvíme se mnohem horší věci

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 5. 2017

Děkuji, vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Jsme ještě ve fázi, kdy by se mělo hovořit jen o pořadu schůze a já se toho pokusím přidržet a z tohoto důvodu budu také dosti stručný. Ostatně, mnoho z toho, co bych jinak říkal, řekl přede mnou kolega Faltýnek či kolega Babiš.

Jediným tématem podle názvu té schůze je jakési zneužití moci vůči nezávislým institucím demokratické společnosti. Bohužel jsme se nedozvěděli zneužití jaké moci a vůči jakým nezávislým institucím. Nemluvě o tom, že z hlediska formální logiky vůči nezávislým institucím není možné zneužívat moc. Ale dobře. Jediné, co se tam dozvíme přesně je, že tedy ministrem financí Andrejem Babišem. To zřejmě, aby nevznikla nějaká pochybnost, že bychom tady třeba projednávali to, když ministr vnitra pronáší svoje značně zjednodušující a délce studia odpovídající trestně právní kvalifikace téměř čehokoliv, aby policie druhý den nebo GIBS druhý den zahájila šetření přesně podle takového zadání. Nebo když jsme u těch novin, tak by to mohl být vysoce postavený sociální demokrat a blízký přítel pana premiéra, který mně volá den předtím, než vyjde nějaký rozhovor v Hospodářských novinách a říká mi, co jsem tam pěkného řekl. A také mně říká, že něco jsem tak neřekl tak úplně pěkného, takže druhá půlka toho rozhovoru už nikdy nevyjde, ve které je to něco ne tak pěkného.

Jo, o těchto věcech bychom asi mohli mluvit. Ale máme to omezeno na Andreje Babiše. A jak se potom ukázalo, ve skutečnosti tedy máme mluvit o tom, co bylo na nějakých nahrávkách, které někdo a nevíme kdo, nahrál. Které někdo, nevíme kdo, sestříhal tak, jak se mu hodilo. Které někdo a nevíme kdo, pouští postupně do světa, tak jak se mu hodí. Nějaký zbabělec to dělá, který se nedokáže ani podepsat. Můžeme jenom spekulovat, kdo to je. Bereme-li to podle toho, komu se to hodí. Tak je to premiér? Je to ministr vnitra? Je to některý z kmotrů, kteří za nimi stojí. Pán bůh, ví.

To, na co vás chci, dámy a pánové upozornit, je, že není možné na jedné straně říkat, je to odporné, že takové nahrávky vznikly. Musí se to vyšetřit. Jak je to možné? A na druhé straně debatovat o tom, co je obsahem těchto nahrávek. Dámy a pánové, pokud budete vážně debatovat o tom, co je obsahem těchto anonymních neautentických nahrávek, tak se tím stáváte spolupachateli a nástroji toho, kdo ty nahrávky postupně pouští do světa.

A dámy a pánové, ono se vám to možná bude líbit, protože vám to pomůže zastavit toho odporného Andreje Babiše. Ale zahrávat si s něčím takovým nikdy nekončí dobře. Přestaňte být pokrytci. Kdyby někdo nahrával vás, dozvíme se možná mnohem horší věci. A on vás možná už někdo nahrává. On to možná už brzo, až se mu to také bude hodit, někdo do světa pustí. Když to dovolíte jednou, už to nikdy nezastavíte. Dámy a pánové, tady jsou... to řečniště plné slov o etice, demokracii, ústavnosti atd. Tak bych vám chtěl připomenout, že máme také něco, co se jmenuje Listina základních práv a svobod, a co je součástí našeho ústavního pořádku. A to má také nějaký článek 10. A ten říká: Každý má právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života. Každý (s důrazem.) má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě. To každý je, dámy a pánové, i Andrej Babiš. A já vás žádám, abyste jako Poslanecká sněmovna neschvalovali pořad schůze, jehož předmětem je porušování Listiny základních práv a svobod. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama