MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2017 8:35:00

Čí výklad vyhraje?

Čí výklad vyhraje?

Sdělení, kterému všichni rozumí a ještě navíc mu věří, je to, co vyhrává volby.

Před těmi minulými to nejprve vypadalo, že zdrcující kritika pravicové vlády ODS, TOP09 a STAN s Věcmi veřejnými, nabídka fungujícího státu a tradiční sociální agendy bude sociální demokracii na volební vítězství po letech v opozici stačit. Nestačila.

Do hry vstoupilo Hnutí ANO, hnutí s programem „Prostě to zařídíme“ se svým přímočarým sdělením, že je hnutím nespokojených občanů, kteří se už na ty neumětely a korupčníky z tradičních stran nemohou dívat. Nejsme jako politici, makáme, Dáváme lidem práci, Budeme řídít stát jako firmu a ANO, bude líp… Byla to opravdu profesionálně odvedená volební kampaň, jejíž chytlavost a charisma neotesaného, nicméně úspěšného podnikatele, o němž si nikdo, včetně médií, netroufl pochybovat, připravily sociální demokracii o jasné vítezství.

Frustrace z nevýrazného Pyrrhova vítězství sociální demokracie znamenala jednak její vnitrostranickou krizi, ale také koaliční vládnutí, řadu ústupků a akceptování podmínek partnerů, pokud jde o rozdělení resortů. Klíčové ministerstvo financí tak připadlo samotnému velkopodnikateli a majiteli hnutí ANO, který tuto pozici umně využíval mimo jiné pro budování své image starostlivého a spravedlivého dobroděje, který rozhoduje o rozpočtu jako o svém vlastním, o tom, komu přidá a komu ne, přijímá ministry jako prosebníky, známkuje, který ministr má hledat rezervy, jako ten, kdo stráží naše společné peníze jako oko v hlavě proti rozhazovačným koaličním partnerům, jak jinak hlavně sociálním demokratům.

Tomuto PR jsme nebyli schopni, bohužel, nastavit od počátku mantinely. Invektivy a urážky premiéra či kolegů ministrů byly brány jakoby s nadhledem a přehlíženy. Po třech a půl letech věcně pragmatického spojenectví na vládní úrovni s řadou nesporných úspěchů a také strategie udržení hnutí ANO s čím dál hlasitějším skřípěním zubů ve vládě s cílem nedávat mu argument „všichni se proti mne spikli“ jsme se dopracovali půl roku před volbami přesně sem. Otázkou pro příští volby je, čí výklad celého tohoto příběhu s trpkým koncem, nikoliv věcně, ale u voličů, vyhraje?

Sama doufám přinejmenším v objev, že se žádný spasitel v bílé košili s vyhrnutými rukávy nedostavil…


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama