Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2017 9:07:12

Přímá demokracie a pravda o švýcarské volební účasti.

Přímá demokracie a pravda o švýcarské volební účasti.

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po švýcarských lidových hlasování následuje pravda o švýcarské volební účasti.

Ve většině mezinárodních srovnání politické účasti obsazuje Švýcarsko spodní příčky žebříčků. Podobně jako v USA se federálních voleb účastní přibližně 50% švýcarských voličů, zatímco v jiných zemích – například v Rakousku – překračuje účast hranici 75%. To je však pouze jedna stránka švýcarské volební účasti. Vzhledem k tomu, že každý rok existuje spousta příležitostí vyjádřit svůj názor, většina švýcarských občanů se účastní hlasování pouze tehdy, pokud je daná problematika zajímá a pokud se cítí kompetentní o ní rozhodovat.

V jednom průzkumu se 87% švýcarských občanů vyjádřilo, že se účastní nejméně jednoho lidového hlasování ročně (52% se účastní nejméně sedmi z deseti, 33% se dokonce účastní všech hlasování). Znamená to, že více než osm z deseti švýcarských občanů volí nejméně jednou za rok. Díky tomu Švýcarsko v celosvětovém měřítku vykazuje jednu z nejvyšších politických účastí, neboť je mnoho zemí, kde se volby konají pouze jednou za dva, za čtyři nebo dokonce za pět let.

Švýcaři jsou obecně velmi spokojeni se způsobem, jakým v jejich zemi funguje demokracie, včetně těch, kteří z lidových hlasování vycházejí jako poražení. Na desetibodové stupnici udělují dvě třetiny občanů 7 nebo více bodů a pouze sedm procent lidí dává 0 až 3 body. V jiných vysoce rozvinutých evropských demokraciích, jako je například Německo, Francie nebo Spojené království, jsou respondenti se svojí demokracií mnohem méně spokojeni: 25% až 33% lidí uděluje 0 až 3 body a 24% až 37% uděluje 7 až 10 bodů.  

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

Zdroj pravda o volební švýcarské účasti: FDFA Presence Switzerland

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama