Mgr. Michaela Marksová

  • SOCDEM
  • Hlavní město Praha
  • místostarostka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2017 11:52:00

Chceme získat informace o sociální práci v obcích a pomoci ke zlepšení

Chceme získat informace o sociální práci v obcích a pomoci ke zlepšení

Pracovníci ministerstva zamířili do terénu a díky projektu nazvanému Systémová podpora sociální práce v obcích vznikly tři oblastní kanceláře, a to v Hradci Králové, Olomouci a Praze.

Metodici a právníci jsou připraveni řešit otázky výkonu sociální práce přímo v městech a obcích zapojených do projektu, ale nejenom v nich.
„Smyslem projektu je nejen pomoci metodickou podporou nebo právní radou, ale také získat informace o podmínkách a možnostech výkonu sociální práce v obcích a pomoci k jejich zlepšení,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.
Sociální práce je jedním z nejdůležitějších nástrojů prevence sociálního vyloučení v České republice. Podpora jejího výkonu přímo v obcích je důležitá, zejména protože představitelé obcí jsou občanům nejblíže, znají nejlépe místní situaci i problémy, díky čemuž mohou poskytovat velmi účinnou, rychlou a efektivní pomoc všem sociálně vyloučeným osobám nebo osobám sociálním vyloučením ohroženým.
Nejčastěji se jedná o nejzranitelnější osoby, které se bez podpory neobejdou. Patří mezi ně senioři, lidé pečující o své blízké, samoživitelky s dětmi nebo lidé bez domova.
MPSV nyní spolupracuje s 15 obcemi, které získaly finanční podporu na své vlastní projekty. Do projektu se zapojily obecní úřady v Bučovicích, Havlíčkově Brodě, Hodoníně, Holešově, Hradci Králové, Chrudimi, Jilemnici, Kladně, Kolíně, Litvínově, Lovosicích, Moravském Berouně, Mostě, Písku a Valašském Meziříčí. 
Na základě finanční podpory projektů mohou zapojit do výkonu činností sociální práce více sociálních pracovníků, a tím zlepšit dostupnost sociální práce jak pro stávající, tak i potenciální klienty. Ze spolupráce obcí a ministerstva vzniknou také podklady pro koncepční a metodickou činnost ministerstva. 
V letošním roce jsou v rámci projektu plánovány dva workshopy zaměřené na aktuální témata z oblasti sociální práce a budou vydána dvě čísla publikace Zpravodaj sociální práce v obcích. Pracovníci MPSV vyrazí i na Slovensko, kde se budou snažit získat informace a zkušenosti, které budou využitelné i pro praxi v ČR. 
Projekt je financován z prostředků Operačního programu Zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR, a to ve výši téměř 44,6 milionu Kč. Více informací o projektu naleznete na adrese http://www.mpsv.cz/cs/25939
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama