PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2017 16:20:00

Chceme zpřístupnit videozáznamy z jednání zastupitelů

Chceme zpřístupnit videozáznamy z jednání zastupitelů

Rada Královéhradeckého kraje odsouhlasila možnost uchovávání a zveřejňování videozáznamu z jednání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje včetně jeho tlumočení do znakového jazyka na krajských webových stránkách.

Poprvé by takto mělo být zveřejněno zasedání, které se uskuteční 19. června.

„Zveřejnění a archivace videozáznamu jednání krajského zastupitelstva je další krok pro transparentnější a otevřenější úřad, o což se dlouhodobě snaží současné vedení Královéhradeckého kraje,“ sdělil hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán. „Dle zákona o ochraně osobních údajů je ale možné zveřejnit videozáznam nejdříve po uplynutí třicetidenní lhůty ode dne doručení oznámení kraje o zpracování osobních údajů Úřadu pro ochranu osobních údajů. Nejbližší termín zveřejnění je proto 19. červen 2017, kdy bude zastupitelstvo znovu zasedat,“ dodal hejtman Štěpán.

V rámci samotného uchovávání a zveřejňování videozáznamu je nezbytné vycházet z povinností stanovených zákonem o ochraně osobních údajů a stanovisek Úřadu pro ochranu osobních údajů. Jedním z takových pokynů je například umístění kamery tak, aby zaznamenávala prostor pro zastupitele a pro řečníky z řad veřejnosti, neměla by však nepřetržitě zabírat prostor pro veřejnost.

„Nejproblematičtější otázkou jsou osobní údaje třetích osob, které při jednání zastupitelstva zaznějí při projednávání jednotlivých bodů. Pro takové případy je nutné tyto osobní údaje před zveřejněním záznamu anonymizovat,“ informovala náměstkyně hejtmana pro oblast školství, kultury a sportu Martina Berdychová. „Přesto doufám, že se nám povede zpřístupnit občanům Královéhradeckého kraje zasedání zastupitelstva i zpětně, protože přímý online přenos nemůže sledovat každý,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje nyní pracuje na zajištění anonymizace videozáznamu. Tu dodá externí zpracovatel, který se bude řídit úřadem zpracovaným seznamem časových stop. Do záznamu bude poté zakomponováno tlumočení do znakového jazyka, do něhož bylo zastupitelstvo tlumočeno poprvé v historii na březnovém zasedání. Vynaložená částka na jeden takto zprostředkovaný záznam by neměla přesáhnout 16 tisíc korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama