Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2017 18:01:00

Obchodní vztahy se třetími zeměmi jsou pro nás nevýhodné

Obchodní vztahy se třetími zeměmi jsou pro nás nevýhodné

Podmínky pro vývoz a dovoz mezi Evropskou unií a třetími zeměmi nejsou rovnovážné.

Třetí země kladou evropským vývozcům řadu nových administrativních překážek, které jim znesnadňují vývoz, sami přitom do EU vozí zboží za výrazně jednodušších podmínek. Ministr zemědělství Marian Jurečka se kvůli tomu obrátí na eurokomisaře Phila Hogana.

„Některé nově zaváděné požadavky pro naše vývozce jsou v rozporu s mezinárodními obchodními dohodami. Nejde jen o problém zemědělství a potravinářství, ale i ostatních odvětví, třeba strojírenství a hutnictví. Proto chci, aby se situací zabývaly i další sektory a problém se řešil na celoevropské úrovni,“ řekl dnes na jednání vládního Výboru pro EU ministr zemědělství Marian Jurečka.

Jednou z oblastí, která znesnadňuje evropským producentům obchod, jsou zdlouhavé a komplikované certifikační procedury. Ty se protahují až na několik let. Podle ministra Jurečky se tak některé země snaží ochránit vlastní méně výkonný zemědělský a potravinářský sektor před konkurencí z vyspělých zemí EU, přičemž tuzemské zemědělské a potravinářské výrobky mnohdy požadavkům, které jsou v těchto zemích kladeny na dovážené zboží, neodpovídají.

Podle ministra se situace týká dlouhodobě zemí jako je Rusko, Čína nebo Vietnam, v poslední době se však protekcionistické tendence začínají projevovat i u vyspělých partnerů. Jde zejména o USA, kdy nová administrativa prezidenta Donalda Trumpa vystupuje proti dalšímu uvolňování pravidel mezinárodního obchodu.

Aktuálním příkladem je Brazílie, která dlouhodobě vyváží značné množství masa do EU, aniž by byla schopna zajistit jeho zdravotní nezávadnost a kvalitu, a zároveň neumožňuje odpovídající přístup na svůj trh pro potravinářské výrobky EU.

„Budu proto požadovat po Evropské unii daleko lepší ochranu spotřebitele, včetně lepší ochrany našeho trhu. Unie jen mlčí a lidé ztrácejí dál důvěru v členské státy i celou EU,“ uvedl ministr Jurečka.

Obrátí se proto v nejbližších dnech na komisaře Phila Hogana či komisařku Cecilii Malströmovou s návrhem, aby EU hledala nástroje, jak těmto nerecipročním praktikám čelit. Situací by se dle Jurečky měly současně zabývat i ostatní resorty.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama