JUDr. Eliška Wagnerová, Ph.D.

  • SZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.05.2017 12:58:01

Milosti by neměly být projevem panovnické libovůle

Milosti by neměly být projevem panovnické libovůle

Podle senátorky za Zelené a bývalé soudkyně Ústavního soudu Elišky Wagnerové má milost jakožto akt milosrdenství v naší společnosti své místo, současnou podobu ale považuje za „relikt ze středověku“.

Uvedla to v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM), kde debatovala o prezidentské milosti pro dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Sama by se přikláněla k povinnosti kontrasignace milostí a amnestií například ze strany premiéra tak, jako je tomu v jiných západních zemích.

„Tady mi dovolte širší úvahu o milosti. Milost je jistě akt milosrdenství a je samozřejmě dobře, že existuje. Nicméně zároveň, jak už bylo tisíckrát řečeno, je to prostě relikt ze středověku, je to oprávnění těch panovníků. Teď co s tím dělají demokratické státy, které jsou poněkud dál, než jsme my. Aby poněkud otupily ten panovnický odér, vznášející se kolem toho, a aby otupily i to, že by případně mohla vzniknout jakási naprosto nevázaná libovůle, tak vážou rozhodnutí hlavy státu buď na kontrasignaci příslušného ministra, anebo vyžadují posouzení Nejvyšším soudem. Čili ten svět se kamsi posouvá a my stojíme pořád na místě,“ uvedla Wagnerová.

Poslechněte si celý pořad.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama