Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2017 17:08:00

Chci vědět, proč nám tady ministr obrany lže

Chci vědět, proč nám tady ministr obrany lže

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 23. 5. 2017

 Hezké odpoledne, dámy a pánové.

Dovolím si navrhnout změnu programu, a to změnou tisku 1041, což je návrh poslanců Jany Černochové, Petra Fialy, Petra Bendla a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Jsme před prvním čtením. Tento bod bych si dovolila navrhnout na čtvrtek jako první bod programu po interpelacích, tedy od 11.00 hodin. Co mě k tomu vede? A mrzí mne, že tady v tuto chvíli není pan ministr obrany Stropnický. Pan ministr obrany Stropnický, když jsme tady v minulém týdnu projednávali zákon č. 221/1999 Sb., řekl: (dovolím si pana ministra odcitovat) Jedno z velkých témat bylo finanční krytí. Finanční krytí je zajištěno v tomto roce i do budoucna. Co se týče tohoto dotazu, který tady padl, že bude 1,4 v roce 2020. Nevím, kdo na to jak přišel. Nevím, jaký jasnovidec to formuloval, protože to vůbec není pravda. Teď se dostává jednání o rozpočtu na rok 2018 řekněme do své druhé fáze a tam budou ty dva rozpočtové výhledy a já budu trvat jako ministr za to zodpovědný na tom, aby tam 1,4 v roce 2020 bylo.

Pokračuji v citaci pana ministra obrany Stropnického. Není to vůbec nereálné těch 1,4 procent v roce 2020. Máme na to. Na rozdíl od našeho nástupu na ministerstvo teď už na to máme připraveny projekty. Vláda schválila na svém minulém zasedání dlouhodobý projekt rozvoje vzdušných sil a do několika málo týdnů bude předložen stejně dlouhodobý projekt akvizic do oblasti pozemních sil. Takže si dovoluji říct, že můj případný nástupce půjde určitě do lepší konstelace než v jaké jsem tu práci zahájil já. (střih) Toto tady zaznělo z úst pana ministra obrany minulý týden. (ve sněmovně je hluk, ozval se zvuk zvonku) Včera jsme se mohli seznámit s návrhem rozpočtu, který připravil ještě ministr financí Andrej Babiš a v rozpočtu, který navrhl pan ministr financí Babiš do meziresortu, se prosím pěkně v oblasti obrany počítá s částkou 1,16 procent HDP v roce 2020. Já chci vědět, proč nám tady ministr obrany lže a proč ministr jedné vlády říká něco jiného minulý týden než ministr financí - stále ještě - Babiš nám dal v písemné podobě včera?

Za určitě další zajímavé patří to, že i Česká republika na mimořádné schůzi podle dokumentu, který mám tady k dispozici a je to dokument, který schvalovala vláda v minulém týdnu (nebo respektive brala na vědomí) a ve kterém se doslova praví, dovolte mi citaci: Česká republika na mimořádné schůzce potvrdí národní závazek dosáhnout do roku 2024 úrovně obranných výdajů ve výši 2 procent HDP s tím, že dle politického závazku koaličních stran v roce 2020 dosáhneme úrovně 1,4 procent HDP a budeme vynakládat alespoň 20 procent na pořízení či modernizaci hlavních druhů vojenské techniky a vybavení.

Takže vláda chce navyšovat rozpočet, ministr obrany chce navyšovat rozpočet, ale v plánovaném rozpočtu pro další období, v tom výhledu, se dál počítá s částkou 1,16. Připadá vám to, kolegyně a kolegové, normální? Z tohoto důvodu navrhuji, abychom konečně projednali návrh Občanských demokratů, který v podobě zákona č. 222 bude garantovat finanční prostředky, které budeme každoročně investovat a navyšovat o 0,2 procenta tak, abychom dosáhli v roce 2023 nebo v roce 2025 - podle toho jaké budou ekonomické predikce - abychom dosáhli těch 2 procent HDP, protože ministr obrany, pan Martin Stropnický, evidentně není schopen si to ani se svým šéfem vyjednat, protože jinak by nás takto neblamoval.

Další návrh na pevně zařazený bod je návrh poslanců Jany Černochové, Ivana Gabala, Jana Hamáčka, Davida Kádnera, Martina Stropnického a Marka Ženíška na vydání ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů, je to sněmovní tisk 956, jsme také před prvním čtením. Tento návrh, prosím, zařadit po tom návrhu, který jsem vznesla předtím, tedy jako druhý bod v tom čtvrtečním bloku programu od 11.00 hodin.

Děkuji vám za pozornost

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama