Mgr. Petr Gazdík

  • STAN
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2017 17:57:00

UNESCO na Blízkém východě doslova přilévá olej do ohně

UNESCO na Blízkém východě doslova přilévá olej do ohně

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 23. 5. 2017 k Vyjádření Poslanecké sněmovny k rezoluci UNESCO, pokračující v politizaci otázky Jeruzaléma

 Dámy a pánové,

dovolte, abych se i já vyjádřil k dnešnímu usnesení Sněmovny, které se jasně vymezuje k rezoluci UNESCO.

Pravidelná rezoluce UNESCO potvrdila, že tato organizace OSN opakovaně překračuje svůj mandát, když se vyjadřuje k věcem zásadního politického významu způsobem, který rozviřuje emoce a rozhodně nepomáhá ani náhodou k uklidnění situace na Blízkém východě směřující k mírovému procesu. Doslova přilévá olej do ohně. Kontroverznost rezoluce dokazuje i to, a to by pro nás mělo být alarmující, což už zde bylo řečeno, že Evropská unie nebyla schopna udržet konsenzuální pozici a pět členských států z 11 zastoupených ve výkonné radě hlasovalo proti přijetí rezoluce, nicméně zbytek se zdržel a Švédsko bylo dokonce pro přijetí.

Dovoluji si jen připomenout, že dnešní den vrcholí návštěva nového amerického prezidenta na Blízkém východě. Jeho snahou je obnovit blízkovýchodní mírový proces s cílem nalezení řešení izraelsko-palestinského konfliktu, a to v přímých rozhovorech. Úkol je to ambiciózní, ale je třeba ho ze všech sil podporovat. Jednou z klíčových otázek bude samozřejmě i otázka statutu Jeruzaléma, města posvátného pro Židy, křesťany i muslimy. Bez ohledu na to, jak tato jednání dopadnou, víme, že Jeruzalém zůstane hlavním městem Státu Izrael. Jeho suverenita nad západním Jeruzalémem totiž není naprostou většinou světového společenství zpochybňována ani dnes.

O to více zarážející je přístup UNESCO, organizace OSN, která tuto otázku v rozporu se svým posláním opětovně zpolitizovala, když bere Izraeli právo na jeho hlavní město. Takovým přístupem situaci jen komplikuje, místo aby řešení napomáhala. Svým přístupem navíc jen podporuje růst antisemitismu a tenzí mezi lidmi různého vyznání. Je to asi tak, jako kdyby UNESCO přijalo usnesení, že Praha v žádném případě není hlavním městem České republiky a všechny úkony v ní přijaté by byly neplatné, tedy veškerá rozhodnutí např. našeho Parlamentu. Podporuji proto návrh usnesení, kterým Poslanecká sněmovna vysloví zásadní nesouhlas s přístupem UNESCO a současně doporučí, jak v základních otázkách postupovat. Všem přitom musí být jasné, že toto usnesení nepředjímá konečný status Jeruzaléma, ale je příspěvkem České republiky do mezinárodní diskuse na toto téma v duchu nejlepší československé a české tradice. Navíc přijetí tohoto usnesení podporuje i jakási symbolika. Dnes večer v katedrále Sv. Víta začínají oslavy Dne Jeruzaléma, svatého města pro všechna tři náboženství, který je datován právě na zítra 24. 5. Rád bych vás všechny požádal o přijetí tohoto usnesení.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama