Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2017 9:20:52

Přímá demokracie a globální výhled na její vývoj.

Přímá demokracie a globální výhled na její vývoj.

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po rostoucím využití občanské iniciativy následuje globální výhled na vývoj přímé demokracie.

Politická práva jsou na vzestupu. Před 39 lety bylo na celém světě pouze 44 zemí, které svým občanům garantovaly základní politická a občanská práva. Od té doby se jejich počet více než zdvojnásobil. Podle indexu Freedom House dnes základní politické a občanské svobody požívají lidé v 89 zemích (více než polovina světové populace). Stejný globální trend platí pro nástroje moderní přímé demokracie. Stále více zemí v poslední době zavádí různé formy iniciativy a referenda – zejména na místní a regionální úrovni.

Za posledních 29 let zaznamenala moderní přímá demokracie ohromný rozmach. Více než polovina všech lidových hlasování, která se v historii konala, spadá do tohoto období. Zůstává jen několik zemí, v nichž neexistují žádné formy přímé demokratické účasti na celonárodní ani regionální úrovni. V letech 1901 – 1910 se v celém světě konalo 18 lidových hlasování, z toho 14 (78%) v Evropě. Během prvního desetiletí nového milénia byl počet lidových hlasování téměř 15krát vyšší (298 lidových hlasování) a podíl mimoevropských světadílů na lidových hlasováních se zdvojnásobil z 22% na 44%. 

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

Zdroj globální výhled na vývoj přímé demokracie: FDFA Presence Switzerland

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama