Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2017 18:01:00

Každý by měl přispět k možné záchraně života

Každý by měl přispět k možné záchraně života

Každé dvě sekundy někdo na světě potřebuje krev. Té je však nedostatek, což potvrzují neustálé výzvy k pravidelnému dárcovství.

Také proto Ministerstvo zemědělství (MZe), jako první ministerstvo, ve spolupráci s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) v Praze na dnešek zorganizovalo přímo v budově MZe na Těšnově darování krve.

„Už od studií na vysoké škole jsem dobrovolným dárcem krve, jsem také registrovaným dárcem kostní dřeně. Myslím si, že každý, pokud může a dovolí mu to zdraví, by měl přispět k možné záchraně života jiných lidí. Nikdy nevíme, kdy my sami budeme potřebovat kostní dřeň nebo transfuzi. Jsem rád, že naše Ministerstvo ukazuje, že i státní správa se může do projektů, které pomáhají, zapojit. V soukromé sféře je to naprosto běžné, v té státní se to nedělalo, náš resort je první. Rád bych, aby se tato akce na Ministerstvu ještě letos zopakovala,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zájem darovat krev projevilo 59 zaměstnanců MZe, po nezbytných vyšetřeních nakonec lékaři povolili dát tuto nejcennější tekutinu 46 lidem.

„Potěšil mě zájem Ministerstva zemědělství zorganizovat odběr krve přímo v jeho budově a jsem ráda, že ho chtějí zopakovat. Tyto odběry jsou pro nás důležité, protože pro dárce bývá obtížné uvolnit se ze zaměstnání, aby mohli dát krev přímo v zařízení transfuzní služby. Odběry děláme dlouho, máme stálá místa, tedy i relativně stabilní registr dárců. Relativně stabilní proto, že dárcovská populace stárne a odcházející dárci nejsou ve stu procentech nahrazeni dárci novými,“ uvedla ředitelka VFN Praha Dana Jurásková.

Stárnoucí dárcovská populace a nedostatek prvodárců je v ČR dlouhodobě velkým problémem. Dle doporučení Rady Evropy by v populaci měly být zhruba 4 procenta dárců krve. Tohoto procenta Česko nedosahuje, chybí kolem 100 000 dárců.

„Počty odběrů se snažíme regulovat podle aktuální potřeby oddělení. Není to vždy snadné, ale podle počtu krví, které exspirují, letos maximálně 1,5 až 2 procenta, si vedeme velmi dobře. Některé dárce krve však musíme odmítnout, nejčastěji ze zdravotních důvodů, ale i z důvodů zdánlivě malicherných, jako je třeba pobyt v tropech. Například pan ministr Jurečka, přestože je pravidelným dárcem, dnes nemohl krev darovat, protože byl pracovně v Africe. A po pobytu v Africe je nutné darování krve odložit po dobu jednoho měsíce nebo až na půl roku v závislosti na oblasti, kde dárce pobýval,“ doplnila primářka Fakultního transfuzního oddělení VFN v Praze Daniela Dušková.

Loni bylo v rámci pracoviště VFN na Karlově náměstí a mobilní jednotky na Zbraslavi provedeno 7769 běžných odběrů, 1116 plazmaferéz a 3194 trombocytaferéz. Krev a krevní složky v roce 2016 darovalo celkem 5251 dárců, z toho 671 prvodárců. Zpracováno bylo 14 636 odběrů smluvních partnerů VFN, tedy odběrových center.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama