ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2017 9:28:35

Proces ničení

Proces ničení

Článek reaguje na oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že USA odstupují od Pařížské klimatické dohody. Poukazuje na to, že nechrání pracovní místa, ale globální kapitalismus ze kterého mají USA největší profit.

 

Se zájmem jsem očekával jasné rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, zda jeho země odstoupí od Pařížské klimatické dohody z roku 2015. Ještě dávno před jeho definitivním rozhodnutím jsem ale věděl, že stejně odstoupí. Ne jinak tomu totiž bylo i u protokolu z Kjóta. Tam se rovněž diskutovalo o snižování emisí skleníkových plynů a byly to USA, kdo tento první průlomový protokol nedodržel. Argumenty pro nedodržování byly vždy stejné. Americký průmysl se musí rozvíjet, musí být vytvářena nová pracovní místa, Amerika musí zůstat na prvním místě z hlediska rozvoje a nikdo ji nesmí ohrozit. Podobné, ne-li naprosto stejné argumenty sděloval veřejnosti i Donald Trump ve svém vysvětlení, proč USA odstupují od Pařížské dohody. Opět se mluvilo o konkurence schopnosti amerických firem, o zavřených uhelných dolech, elektrárnách, továrnách a jiných chrličů emisí. Jenže není to jen americký prezident, kdo začíná roztáčet další kolo ničení přírody a vyčerpávání nerostných zdrojů. Jsou to také nadnárodní korporace, které sídlí ve značné většině právě v USA. Zcela jistě nikoho nepřekvapí, že proti klimatu bojují právě ty společnosti, které nejvíce drancují přírodu. Nadnárodní korporace tvrdí, že globální oteplování je pouhý mýtus, který si vymysleli ochránci přírody. Ochrana přírody totiž brání těmto korporacím v jejich dalším rozmachu, proto tvrdí, že není potřeba přírodu ochraňovat, ale v rámci ochrany pracovních míst ji stále více drancovat. I tento nádech byl cítit ze slov amerického prezidenta, když oznamoval odstoupení od Pařížské klimatické dohody.

Jinou strategii však zvolila Čína, která je podle statistik největším znečišťovatelem. Na hlavu je ale největším znečišťovatelem Amerika. Ve své podstatě jsou si tito dva znečišťovatelé rovni. Čína si však řekla, že dohodu bude ctít. To, že je nyní největším znečišťovatelem je u ní daň za rychlý rozvoj, kdy se také dostává do fáze antropocénu. Tedy období, kdy člověk radikálně mění planetu Zemi. Nicméně se Čína chystá nastartovat boom v oblasti obnovitelných zdrojů a nepřímo tak může donutit i další znečišťovatele ovzduší, aby emise začali omezovat. Jenže vše není tak růžové, jak se může zdát. Dokud bude uhlíková lobby mít výhradní slovo nejen v USA, ale i v jiných zemích a neustále se bude odvolávat na to, že je potřeba neustále využívat nerostné bohatství planety, které se vytvářelo miliony let, tak se lidstvo pohne maximálně blíže k nějaké pohromě. Už nyní je jasné, že my lidé, měníme klima radikálním způsobem. Teploty jsou extrémní, ozonová vrstva se ztenčuje, polární čepičky odtávají, jsou narušeny mořské proudy. Vše má z 90% na svědomí člověk a touha globálního kapitalismu ovládnout svět. Již dnes ale víme, že se jedná o sebevražednou misi tohoto ekonomického experimentu, který táhne celé lidstvo k samotné destrukci. Nicméně neoliberálové a nadnárodní kapitalistické elity si to nechtějí připustit. Současný stav jim totiž vyhovuje k ještě větší akumulaci zisku a bohatství v jejich centru – USA. Právě proto se americký prezident rozhodl odstoupit od Pařížské klimatické dohody. Neudělal to z důvodu ochrany nezaměstnaných nebo z důvodu ochrany pracovních míst. Udělal to z důvodu ochrany globálního kapitalismu, protože USA z něj mají největší profit.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama