prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, dr. h. c.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2017 11:56:33

Perný týden ministryně Valachové aneb školství pod kuratelou ČSSD

Perný týden ministryně Valachové aneb školství pod kuratelou ČSSD

Ve stínu vlastní demise – nedemise má za sebou Kateřina Valachová z ČSSD další týden ve funkci ministryně školství. A nebyl to týden jednoduchý – bohužel jak pro ni, tak především pro naše školství.

 Hned v pondělí se ministryně Valachová bránila dotazům novinářů týkajících se zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, který shledal rozdělování dotací do sportu na MŠMT v letech 2013- 2015 jako netransparentní s tím, že toto období šéfoval ministerstvu její předchůdce Chládek / tehdy taktéž ČSSD/.

Jak probíhalo toto rozdělování dotací do sportu za působení paní ministryně Valachové, naznačují sdělená obvinění, včetně toho dnes vazebně stíhané náměstkyně MŠMT a blízké dlouholeté spolupracovnice paní ministryně a na výsledky šetření Policie ČR si budeme muset počkat.

Ve středu 31. 5. 2017 čekala paní ministryni obhajoba Kariérního řádu, na který čeká naše školství léta a jehož úspěšným obhájením na půdě Senátu zdůvodňovala K. Valachová odložení vyvození své politické odpovědnosti za stav na MŠMT. Ani čtyřhodinové projednávání nepřineslo ministryní tolik kýžený výsledek. Senátoři měli stejné výhrady jako mnozí z nás v Poslanecké sněmovně. Stejné výhrady, k nimž byla K. Valachová a jí vedená administrativa MŠMT měsíce doslova hluchá. Opětovně tedy zazníval jak argument neúměrného administrativního zatížení ředitelů škol, tak absence doprovodných předpisů. A výsledek? Senát vrátil novelu zpět do Poslanecké sněmovny a to díky hlasům jak senátorů z řad koalice, tak samotných spolustraníků Valachové z ČSSD.

Na následující den, kdy už vlastně ani být ve funkci nechtěla, si paní ministryně svolala tiskovou konferenci k situaci ve sportu. Vyčerpané sportovní oddíly pracující s dětmi se snad konečně dočkají finanční podpory pro letošní rok. Chtělo by se jásat, ovšem proč se tak děje až téměř v polovině roku, když těchto dotací se kauza náměstkyně dle jejích slov ministryně nedotkla, se asi nedozvíme. Možná se dočkáme i výzvy ve věci dotací sportovním svazům, které nic nezavinily a přesto důsledky nekompetentnosti vedení MŠMT odnášejí nejcitelněji.

A máme tu pátek a s ním i stanovisko Společnosti učitelů českého jazyka a literatury deklarující podporu studentům s dobrými studijními výsledky, kteří se plánují odvolat kvůli špatným známkám z maturitních slohů. Tedy těch prací, které po třech letech byly na základě požadavku MŠMT hodnoceny centrálně tak, že nad nejedním hodnocením kroutí zástupci odborné veřejnosti z řad pedagogů hlavou.

Ne, nechci zde vypočítávat, kolikrát jsem paní ministryni na výše uvedené nedostatky upozorňoval, kolikrát jsem ji interpeloval na půdě sněmovny. Ani si nechci stěžovat, že paní ministryně pohlcená zaváděním jí prosazené a naprosto nepřipravené inkluze, mi nedopřála sluchu. Chci jen věřit, že kuratela ČSSD nad českým školstvím se blíží ke konci a po parlamentních volbách 2017 usedne do křesla ministra školství, mládeže a tělovýchovy skutečný odborník se znalostí z praxe. Odborník, který bude přistupovat k resortu školství s nasazením spíše v oblasti řízení ministerstva a tolik nutné přípravě legislativních změn než focení na fotbalových trávnících či dekorování sportovců v záběru objektivů.

Prof. Karel Rais

poslanec hnutí ANO 2011 Jihomoravský kraj

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama