Mgr. Michaela Marksová

  • SOCDEM
  • Hlavní město Praha
  • místostarostka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2017 17:00:00

Zvyšují se částky přídavků na dítě, upravil se příspěvek na bydlení

Zvyšují se částky přídavků na dítě, upravil se příspěvek na bydlení

Projev na 7. schůzi Senátu 8. června 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o státní sociální podpoře:

Já zde tedy předkládám návrh zákona o státní sociální podpoře. Tato novela byla předložena zejména s cílem upravit rodičovský příspěvek, tak, aby mohl být čerpán flexibilněji než nyní, aby se rodiče mohli svobodně rozhodnout, kdy se vrátí do zaměstnání. Ale po projednání v Poslanecké sněmovně byl návrh rozšířen o řadu pozměňovacích návrhů, kde došlo zejména k tomu, že se zvyšují částky přídavků na dítě o 300 korun pro děti pracujících rodičů a upravil se příspěvek na bydlení, kvůli tomu, aby se do ustanovení o uznatelných nákladech na bydlení, pro příspěvek na bydlení, doplnil taxativní výčet služeb, které se budou pro nárok a výši příspěvku na bydlení zohledňovat. Současně se tam stanovuje nebo ukotvuje se podmínka, že pro nárok na výši příspěvku na bydlení musí být náklady na bydlení rozepsány na jednotlivé položky, a náklady placené zálohově musí být v pravidelném zúčtovacím období zúčtovány. To jsou vlastně opatření, která by měla zamezit ta nejrůznější zneužívání právě toho příspěvku na bydlení.

Zavádí se také vyšší celková suma rodičovského příspěvku pro rodiny, kde se narodí vícerčata, protože v tuto chvíli je to tak, že rodičovský příspěvek, ta suma je daná jako 220 000 korun, bez ohledu na to, jestli se narodí jedno anebo více dětí.

Takže tady je nově návrh místo 220 000 na 330 000, protože je tady předpoklad, že když se narodí víc dětí najednou, tak už ti lidé nemají další děti, na které by ti rodiče čerpali další rodičovský příspěvek. A pozměňovacím návrhem se také upravila účinnost úpravy týkající se změn rozhodného období pro nárok na přídavek na dítě. Zase tak, aby to bylo vůči rodičům příznivější, aby to víc odráželo jejich skutečnou situaci, a ne situaci, která byla třeba před rokem, než měli dítě.

A co se týče úprav zasahujících do dalších předpisů, tak je tam navýšení daňového zvýhodnění na první vyživované dítě o 150 Kč měsíčně, to je o 1800 Kč ročně. Rozšiřuje se okruh státních pojištěnců zdravotního pojištění o studenty doktorandského studia a zvyšují se tam částky příspěvků na úhradu potřeb dítěte i odměny pěstouna v případech, kdy dítě je v pěstounské péči. A jinak ostatní tady asi bude řečeno ústy zpravodaje. Tak vám děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama