Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2017 13:45:00

Novela služebního zákona je prázdným gestem

Novela služebního zákona je prázdným gestem

Jana Černochová na Facebooku

Novela služebního zákona je prázdným gestem a ke stabilizaci policie nepovede. Řešením je stabilizační příspěvek.

Poslanecká sněmovna dnes při projednávání novely zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů ve třetím čtení zamítla můj pozměňovací návrh na zavedení stabilizačního příspěvku. Ten měl být motivačním prvkem, který by pomohl udržet ve službě zkušené a kvalifikované policisty, hasiče a příslušníky dalších bezpečnostních sborů tak, aby předčasně neodcházeli. Z tohoto důvodu se Poslanecký klub ODS rozhodl nepodpořit zákon jako celek.

Vláda a ministr Chovanec v této novele nepředložili žádné systémové řešení, které by vedlo ke stabilizaci bezpečnostních sborů a ke zlepšení podmínek jejich příslušníků. Novela služebního zákona je tak promarněnou příležitostí. Domnívat se, že stabilizujeme bezpečnostní sbory za nulové náklady, jak to de facto navrhl ministr vnitra, je jen čistokrevný populismus. Je nutné si připustit, že stabilizace nás bude něco stát. Skutečnost, že dle předkladatelů by měly být nově zaváděný náborový příspěvek a opětovné proplácení příplatku za službu ve svátek rozpočtově neutrální, znamená, že tyto náklady si budou bezpečnostní sbory hradit ze svých stávajících rozpočtů a peníze tedy budou chybět jinde. Příslušníci bezpečnostních sborů, kteří poctivě a oddaně vykonávají svojí službu, si zaslouží opravdové adekvátní ohodnocení a nikoliv pouze prázdná gesta.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama