Mgr. Petr Gazdík

  • STAN
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2017 15:15:00

Více peněz pro obce zajistil návrh Libereckého kraje

Více peněz pro obce zajistil návrh Libereckého kraje

Obce a města dostanou od příštího roku o zhruba 9 miliard korun z daní navíc. Návrh zastupitelstva Libereckého kraje schválila Poslanecká sněmovna a postupuje ho Senátu.

“Pokud bereme obce a města jako pilíř veřejné správy, pokud mají zajistit hlavní servis pro své občany a pokud zároveň přiznáváme, že hospodaří dobře, je jen logické, aby dostaly více peněz, se kterými mohou hospodařit,” upozorňuje Petr Gazdík, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda hnutí Starostové a nezávislí.

“Obce a města musí mít předvídatelný příjem, aby mohly plánovat svůj rozvoj, a ne jen čekat na to, co spadne ze stolu státu jako nenároková dotace,” vysvětluje Věra Kovářová, poslankyně STAN.

Obcím a krajům v minulých letech snížil stát podíl ze sdílených daní kvůli důchodové reformě. Poté, co ji Sobotkova vláda zrušila, navýšila opět rozpočty krajů, obcím ale už ne. Situaci poněkud zlepšil Senát, navýšení pro obce ale bylo minimální.

“Je zřejmé, že obce v minulých letech tratily a návrh zastupitelstva Libereckého kraje situaci napravuje - a měl by obcím a městům ztráty kompenzovat. Využili jsme svého práva navrhovat zákony a a jsem rád, že Sněmovna vyslyšela hlas z regionů. Doufám, že stejně vstřícný bude i Senát,” říká Martin Půta (STAN), hejtman Libereckého kraje.

Návrh, který nyní míří do horní parlamentní komory, navyšuje podíl obcí ze sdílených daní na 23,58 % oproti nynějšímu podílu 21,4 %. Navíc by tak obce dostaly asi 9 miliard korun.

“Jsem přesvědčen, že návrh přinese obcím větší svobodu a zvýší efektivitu nakládání s veřejnými prostředky. A věřím, že se v tomto pohledu shodneme i se senátory, z nichž jsou mnozí starostové,” dodává Jan Farský, poslanec STAN.

Změnu podporují Svaz města a obcí, Sdružení místních samospráv či Spolek pro obnovu venkova.

Předseda Sdružení místních samospráv a europoslanec Stanislav Polčák (STAN) upozorňuje, že SMS žádalo kraje, aby se municipalit zastaly a využili svoji zákonodárnou iniciativu.

“Učinily tak dva kraje - Liberecký a Pardubický, za čož jim patří velký dík. Naopak je s podivem, že pracovní skupina při ministerstvu financí, kterou po dobu několika let řídil ministr Babiš, neměla žádný konkrétní výstup,” upozorňuje Stanislav Polčák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama