plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2017 14:17:36

70. senátní obvod: kaleidoskop událostí

70. senátní obvod:  kaleidoskop událostí

Černá louka, Nová Bělá, Vítkovice, Stará Ves, Hrabová

Černá louka bez fakulty

 Zastupitelstvo města Ostravy schválilo v březnu Akční plán, který obsahuje 68 strategických projektů za více než 27 miliard korun. „Některé projekty oživí centrum,“ píše dubnová Ostravská radnice. „Mezi ně patří výstavba nové Fakulty umění Ostravské univerzity na Černé louce.“ Květen- a  všechno je jinak: „Fakulta umění tam nebude. Ukázalo se, že univerzita shání i pozemky pro Centrum zdravého pohybu. Bylo by rozumné, aby obě budovy sousedily, ale na Černou louku se nevejdou. Radní města proto navrhli darovat univerzitě vhodné pozemky mezi Divadlem Antonína Dvořáka a řekou, “ prohlásil  primátor Tomáš Macura/ANO/.

„Miliardová investice se realizovat nebude, stačit musí 25 miliónů Kč na opravy komunikací a výsadbu zeleně. Vysadíme tam 86 stromů, 2 500 keřů, 300 trav a kapradin, ale i 3 100 trvalek a 16 300 cibulovin,“ vysvětluje  náměstek primátora Riger.

 „Původního záměru se nevzdáváme. Nejprve však pro něj musíme mít investory,“ říká nyní primátor Tomáš Macura.


Bezpečná a čistá Nová Bělá

Nová Bělá je dobrá adresa. Získat tam stavební místo není snadné /a levné/. Bezpečné a zdravé žití by ovšem mohl kardinálně ohrozit projekt “Hala pro odchov 6 000 kusů nosnic”. Přesněji jeho realizace.

Přitom nejde o nic nového.  Již  25. února 2013  vydala Rada městského obvodu Nová Bělá  záporné stanovisko k záměru bratří Javorků.- Místní zemědělci, kteří chtějí halu postavit a provozovat.

Magistrát města Ostravy, útvar hlavního architekta a stavebního řádu vydal  14. října 2014 stanovisko k investičnímu záměru “Hala pro odchov 6 000 kusů nosnic” s tím, že Investiční záměr je v rozporu s Územním plánem Ostravy.

 V březnu 2017  se v  Nové Bělé konalo nejbouřlivější zasedání zastupitelstva v historii tohoto ostravského městského obvodu.   Deník citoval/údajně/ starostu Lumíra Bahra: „Do chudáků zemědělců, kteří chtějí halu pro nosnice stavět, doslova bušili. Třikrát čtyřikrát jsem byl donucen zvýšit hlas a mírnit atmosféru, aby se vše obešlo bez vulgarit a překřikování. Nebylo přijato žádné usnesení, přítomní se pouze seznámili s projektem i stanovisky jeho předkladatelů a odpůrců.“

Soukromí zemědělci Antonín a Václav Javorkovi na svou podporu pozvali spoluautora záměru (a tvůrce posudků) Miroslava Vraného z Pardubic i zástupce rodinné farmy Václav Matoušek z Čerčan u Prahy (provozovatele drůbežárny se stejnou technologií a počtem nosnic).

„Zazněly všechny naše argumenty, bohužel před těmi, co je slyšet nechtějí,” posteskli si Javorkovi  s tím, že oni na rozdíl od protistrany disponují výpočty i zkušenostmi. Vlnu nevole podle nich vyvolali noví spoluobčané, kteří „by nejraději viděli místo farmy další stavební parcely”.

Filip Křižka je jedním z mluvčích sdružení Bezpečná a čistá Nová Bělá,z.s.,  které velkodrůbežárnu v obci nechce./ www.novabela.eu./ Účast a vystoupení farmářů Matuškových z Čerčan  označil za tragikomedii, která se dá prý shrnout slovy: „Je super, když vám u domu bude stát drůbežárna!” Nespokojeným lidem se nelíbila ani slova odborníka Vraného, jenž projekt podpořil, protože nevzal v úvahu protiargumenty týkající se zápachu, hluku, bezpečnosti /alergeny, roztoči, hlodavci/. Hala má stát  cca 130 m od obytných domů a blízké mateřské školy.

Sdružení ke schůzi vydalo prohlášení, z něhož vyjímáme:  V článku byl několikrát citován pan starosta Bahr. Podle jeho slov se zmíněné citace nezakládají na pravdě. Nemáme důvod panu starostovi nevěřit. -  Použít ve spojení s bratry Javorkovými termín “chudáci zemědělci”, evokuje pocit, že oni jsou ti, kterým někdo ubližuje.  Jaký termín bude použit, až hala bude stát, a lidé si budou stěžovat na zápach, prach, hluk, atd.? “Chudáci obyvatelé”?

Ke slovům bratrů Javorkovým, „proč dělat různé studie a posudky akreditovaných odborníků, když tady má větší slovo kdokoliv bez znalostí v oboru.“-  ano, pánové, přesně tak, větší váhu má a vždy budou mít názory toho, koho se to bezprostředně týká, tudíž obyvatelé Nové Bělé...“

 A další prohlášení bratrů Javorkových: Vlnu nevole podle nich vyvolali noví spoluobčané, kteří „by nejraději viděli místo farmy další stavební parcely”. - Lidé, kteří připojili svůj podpis pod petici proti drůbežárně nebo zaslali/ celkem 17/  protestní dopis na krajský úřad, patří jak ke starousedlíkům, tak novým spoluobčanům.

   „…nejen bratři Javorkové a jejich lobbisté, ale i někteří zastupitelé mají tendenci rozdělovat obyvatelé Nové Bělé na starousedlíky a “náplavy”. Rozdělování obyvatel Nové Bělé podle délky jejich pobytu v obci nebo podle jejich povoláni je velmi nebezpečné, píše se v závěru.

 Jaký je současný stav?  Čeká se na stanovisko krajského úřadu, které musí obsahovat  vyhodnocení relevantních připomínek a problémových otázek: zápach, hluk, bezpečnost, likvidace odpadů, tedy vše, na co upozorňuje Čistá a bezpečná  Nová Bělá, z.s. Rozhodnutí je tedy pouze odloženo.

V Nově Bělé proti sobě nestojí zpupné úřady a občané domáhající se spravedlnosti. Ani starousedlíci proti „náplavám.“  - Nová Bělá zůstane čistá, bezpečná a dobrá k bydlení bez  realizace projektu „Hala pro odchov 6 000 kusů nosnic.“

Cena Olgy Havlové putuje do Vítkovic

Cenu Olgy Havlové za rok 2017 obdržela Naděžda Nováková, předsedkyně ROSKA Ostrava, za dlouholetou práci ve prospěch osob s roztroušenou sklerózou.

Naděžda Nováková pochází ze Šenova nedaleko Ostravy. Vychodila tam základní školu, absolvovala tříletý obor elektromechaničky a posléze pracovala v oboru na Nové Huti Ostrava. Z důvodu onemocnění roztroušenou sklerózou v roce 2004 práci elektromechaničky ukončila. Již od roku 1999 spolupracuje s organizací Roska Ostrava a v roce 2003 byla zvolena její předsedkyní. Vedle práce v MS Centru Roska dobrovolnicky pro ROSKU Ostrava organizuje zájezdy, rekondice, semináře, a stále vymýšlí nové a nové aktivity. Mezi její největší projekty patří pořádání vzdělávací konference pro pacienty a jejich rodinné příslušníky, která se každoročně koná v lázních Klimkovice a patří k největším akcím pro pacienty s roztroušenou sklerózou v ČR.

„Neříkej, že nemůžeš, když nechceš, protože přijdou dny, kdy budeš chtít a nebudeš moct,“ zní oblíbený citát Naděždy Novákové od Jana Wericha

 Začíná série oslav ve znamení  čísla  750

 Nejen Ostrava oslavuje letos 750 výročí své existence- přesněji řečeno od první písemné zmínky, kterou je záznam v závěti olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku datovaný 29. listopadu  1267.

Mezi zeměpisnými názvy této závěti  figuruje i  ves nebo úvoz jménem Brunenswerde, který je spojován s dnešní Starou Vsí nad Ondřejnicí. V současnosti má Stará  Ves více než 2 600 obyvatel,  administrativně je spojena s osadou Košatka a přísluší do senátního volebního okresu č. 70.

  18. Staroveské obecní slavnosti, které se uskutečnily 2.a 3.června 2017 obsahovaly „jizdu kole obila,“  což je obnovení dávného obyčeje, při němž jezdci na koních a bryčky  objíždějí „ veškeré hranice staroveske“ .  Jízda je přerušena několika zastávkami, na nichž  zazní  „Slovo vrchnosti k poddaným“  spojené s vyplácením selských synků. Na pódiu u zámku vystoupily folklórní soubory, především místní Ondřejnice.

Stará Ves nad Ondřejnicí  je v současné době  výstavnou obcí s vymoženostmi moderní doby jako je vodovod, kanalizace, plynofikace a udržované zeleň. Četné spolky a zájmové organizace se starají  o bohatý kulturní a společenský život, přičemž  renezanční zámek je centrem  kulturním a společenským, kostel sv. Jana Křtitele duchovním i kulturním.

 2.září budou Hrabovští oslavovat 750. výročí písemné zmínky o své obci /GRABOWE - v závěti biskupa Bruna- / a Jó Hrabová se stane hymnou - Jó, Hrabová - http://xn--hrabov-uta.infohrabová.info https://www.hrabova.info/2017/04/05/jo-hrabova/ …

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama