Leo Luzar

  • Ostrava-Jih
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2017 9:38:38

Rukojmím s požehnáním státu.

Rukojmím s požehnáním státu.

asistent pedagoga, pracovní poměr, doba určitá, zaměstnanec jako rukojmí

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Rukojmím s požehnáním státu.

Chci se s vámi opět podělit o problém, se kterým se na mě obrátila má volička (pokud ne minulá, tak doufám, že určitě budoucí).  Pracuje již sedm let na pozici asistenta pedagoga, což je určitě práce velmi náročná, a ne každý by ji byl schopen a ochoten dělat.  Za tuto náročnou práci však dostává každý rok smlouvu na dobu určitou a o prázdninách končí na Úřadu práce s tím, že neví, co nastane v září a jestli svou práci bude ještě mít… Po tak dlouhé době to je to značně demoralizující a neetické.

Podle dostupných definic je asistent pedagoga jeho pomocníkem, který se může významnou měrou podílet na vzdělávacím procesu nejen ve škole, ale i v oblasti mimoškolní výchovy. Podílí se na podpůrném vzdělávání a integraci žáka se sociálním nebo s kulturním znevýhodněním, žáka se speciálními vzdělávacími potřebami, ale také žáka mimořádně nadaného (což málokdo ví, protože jejich práce je pro širší veřejnost spojena spíše se skupinou dětí nějakým způsobem „problémových“). Cílem využití asistenta pedagoga je vytvořit také prostor pro pedagogickou individuální práci učitele s žákem se speciálními vzdělávacími potřebami. Pozice asistenta pedagoga je ukotvena v právních dokumentech, týkajících se školství, ale i v dokumentech obecnějšího charakteru, jako je například zákoník práce. Financování asistentů není jednotné a existuje několik možností, jak je financovat. Je to buďto financování formou podpory úřadu práce, nebo z rozvojových programů MŠMT, nebo financovaní na základě příplatku pro integrované žáky, nebo na základě doporučeného podpůrného opatření anebo z jiných zdrojů (např. podpora zřizovatele, finanční dary od sponzorů, různé nadace, přímo z rozpočtů škol…).

Jelikož nejsem kovaný v oblasti školství, obrátil jsem se formou interpelace přímo na Ministryni školství Kateřinou Valachovou. Podle její odpovědi se řídí zaměstnávání asistentů pedagoga, jakožto pedagogických pracovníků, zákoníkem práce a zákonem o pedagogických pracovnících. Doba trvání pracovního poměru na dobu určitou pedagogického pracovníka může být opakována nejvýše dvakrát. Jakékoliv odlišnosti výkladu má odstranit vládní návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, aktuálně projednávaný v Senátu. Pro objasnění aktuální skutečnosti jsem se proto obrátil na Vedoucího odboru školství, mládeže a sportu Moravskoslezského kraje, pana Libora Lenča. Ve věci sjednávání pracovního poměru se zaměstnanci (asistenty pedagoga) na dobu určitou (kratší než 12 měsíců) jsem se dozvěděl, že v květnu loňského roku vydali pro své příspěvkové organizace Metodické stanovisko odboru školství, mládeže a sportu, z kterého vyplývá, že uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou odchylně od právní úpravy je legální a legitimní v odůvodněných případech. Ředitelům škol bylo doporučeno, aby posuzovali zvlášť případ od případu. Dle zkušeností výše zmiňovaného odboru nejsou prý žádné negativní odezvy.

A tak než projde vládní návrh novely zákona o pedagogických pracovnících (jak dlouho to bude trvat, je ve hvězdách), je zcela na libovůli ředitele školy, co udělá, jen to musí patřičně  odůvodnit. A zaměstnanec je tak jeho rukojmím, které když nebude poslušné, prostě další smlouvu již nedostane…

Leo Luzar

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama