MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2017 8:39:00

Nebraňme vzniku kamenného hospice

Nebraňme vzniku kamenného hospice

Po jednání o kamenném hospici v Jihlavě se opět rozhořela diskuse kolem péče o nevyléčitelně nemocné.

Zatímco lidé z Vysočiny se v anketách jasně vyjadřují pro hospic, někteří politici i lékaři proti němu vznášejí až ultimativní námitky. Jak z toho ven?

Většina zemí Evropy kombinuje tři typy péče o nevyléčitelně nemocné: 1) mobilní péče včetně ambulancí a stacionářů, 2) kamenné hospice a 3) oddělení paliativní péče v nemocnicích. Všechny tři fungují v Německu, Rakousku, Finsku, Švédsku... Někde kombinují jen první dvě varianty (Itálie) a někde jen terénní péči s nemocnicemi (Francie).

Rozhodně ale nelze říci, že by kamenné hospice byly přežitkem, jak se nám někteří odpůrci snaží namluvit. Také zkušenosti z většiny krajů Česka hovoří jasně - základem musí být terénní služby, které umožní co nejvíce umírajícím strávit poslední dny doma. A pro ty, kdo z různých důvodů doma zůstat nemohou, je třeba zajistit kvalitní lůžkovou péči, včetně psychosociální a duchovní nabídky. Nejen podle mě, ale i řady odborníků to jde nejlépe zajistit právě v kamenném hospici. Nijak to přitom nepopírá fungování paliativních oddělení v nemocnici. Obě zařízení spolu mohou spolupracovat.

Proto pevně věřím, že se místo boje proti kamennému hospici dokážeme sjednotit na jasné linii péče o nevyléčitelně nemocné na Vysočině. Už teď k tomu máme velmi dobrý základ.

Vít Kaňkovský

(článek byl zaslán do červnových Novin Kraje Vysočina)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama