Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2017 8:07:37

Přímá demokracie a problém pro ekonomiku?

Přímá demokracie a problém pro ekonomiku?

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po důležité debatě o možnostech a omezeních následuje problém pro ekonomiku?

Směrem ke zkáze…

„Přímá demokracie a obzvláště referendum, zničí švýcarskou ekonomiku,“ prohlásil ekonom Walter Wittmann na konci minulého století. Wittmann argumentoval tím, že přímá demokracie brzdí pokrok a je důvodem skutečnosti, že Švýcarsko není součástí Evropské unie.

…nebo většímu bohatství?

Tato diskuse odstartovala sérii empirických studií na dané téma, které ukázaly zcela opačným směrem:

-       V roce 1999 ekonomové ze St. Gallenu, Gebhard Kirchgässner a Lars Feld, zveřejnili studii, v níž analyzovali ekonomické důsledky různé legislativy týkající se procesů přímé demokracie ve švýcarských kantonech. Zjistili, že kantony s rozsáhlejšími právy v oblasti přímé demokracie vykazují lepší ekonomické výsledky, menší míru daňových úniků, nižší zadlužení kantonů a obcí, nižší veřejné výdaje a levnější veřejné služby.

-       Obdobně ve Spojených státech došli výzkumníci společnosti Bloomberg et al. (2004) k závěru, že tam, kde občané nemají možnost předkládat iniciativy, je promrháno o 20% více státních výdajů než ve státech, kde tato možnost existuje.

Ekonomové pro přímou demokracii

Studie o pozitivním vlivu přímé demokracie na ekonomiku měly pozoruhodný účinek. Economiesuisse, zastřešující organizace švýcarského obchodu vydala v roce 2002 písemné stanovisko k veřejným financím, v němž tento nejvlivnější orgán jasně a stručně uvedl: „Přímá demokracie by měla být prosazována na všech úrovních státu.“

Konkurenceschopnost a inovace

Nové důkazy navíc potvrzují, že dlouholetá tradice přímé demokracie nemá na švýcarskou ekonomiku a inovaci žádný negativní vliv. Právě naopak: Z důkazů vyplývá, že Švýcarsko se vypořádalo s ekonomickou krizí lépe než mnohé jiné země.

Ve srovnávací studii, kterou vypracovalo Světové ekonomické fórum, si Švýcarsko také vysloužilo označení „Konkurence nejschopnější ekonomika roku 2010“. V neposlední řadě se pak Švýcarsko zdá být nejvíce inovativní zemí Evropy (první místo v žebříčku European Innovation Scoreboard za rok 2009).

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

Zdroj problém pro ekonomiku?: FDFA Presence Switzerland
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama