prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2017 13:36:00

Nesmíme dopustit, aby docházelo k demotivaci a odlivu pečovatelů a pečovatelek

Nesmíme dopustit, aby docházelo k demotivaci a odlivu pečovatelů a pečovatelek

Praha přilepší na mimořádných odměnách pracovníkům v sociálních službách.

Zastupitelstvo hlavního města Prahy rozhodlo na svém posledním jednání, mimo jiné, i o vytvoření rozpočtové rezervy v oblasti sociální a zdravotnictví na mimořádné odměny v sociálních službách. 

Poskytovatelé péče v sociálních službách si dlouhodobě stěžují na nedostatečné odměňování. Tento stav se již nyní celorepublikově podepisuje na ubývajícím počtu pečovatelek a pečovatelů. V případě pokračujícího trendu může situace vyústit do rozsahu, kdy dojde k omezení pečovatelských služeb jako takových. 

„Jsem ráda, že se mi po náročných jednáních, jak na finančním výboru pražského zastupitelstva, tak na zastupitelstvu samotném, podařilo vybojovat mezi ostatními i tuto položku do účelného přerozdělení prostředků z přebytku. Ta by měla pokrýt potřebu nyní již nutného navýšení platů pro sociální pracovníky za první pololetí. Nesmíme dopustit, aby docházelo k demotivaci a odlivu pečovatelů a pečovatelek, jež jsou často jedinými osobami, na které se senioři a potřební můžou spolehnout,“ uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová. 

K takovému řešení přistoupila Rada hlavního města na návrh radního Hodka, jelikož jiná forma, jak prostředky k zaměstnancům dostat, nebyla realizovatelná. Pečovatelé a pečovatelky jsou ve veřejném sektoru odměňování dle tarifních tabulek, jejíž nastavení určuje vládní nařízení. 

Situaci již začala řešit i Vláda ČR, která ke konci května schválila navýšení výdělků v sociálních službách celkem o 23 %. Tato změna bude účinná od začátku července. Stále však není jisté, zda toto navýšení zůstane zakotveno v rozpočtu pro rok 2018. 

„Situace je alarmující a věřím, že Vláda ČR si to uvědomuje. Pokud by se však nenašlo systémové řešení, jak odliv pracovníků v sociálních službách zastavit, budeme v Praze hledat způsob, jak tento nedostatek odstranit. Jsme si vědomi toho, že naše organizace nemají jinou variantu, jak prostředky pro své zaměstnance zajistit,“ konstatovala náměstkyně primátorky Eva Kislingerová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama