Mikuláš Ferjenčík

Právě jsem se vrátil z Parlamentu.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2017 18:36:00

Vadí mi princip, který umožňuje buzerovat libovolného čerstvého rodiče

Vadí mi princip, který umožňuje buzerovat libovolného čerstvého rodiče

Komentář Mikuláše Ferjenčíka z facebookového profilu.

Měli jsme ve čtvrtek tiskovou konferenci k českému e-governmentu, tak si dovolím připojit jednu osobní zkušenost, kterou má u nás bezpochyby kde kdo.

Narodilo se nám s přítelkyní čtrnáct dní zpátky miminko (všechno v pořádku ! ), což obnáší i zařizování rodného listu. Žádost o rodný list pro nás naštěstí vyřídila porodnice.

Současně ale musíme miminko nahlásit na zdravotní pojišťovnu a to do osmi dnů po narození. Jinak člověku de iure hrozí pokuta 10 000 Kč.

Problém je, že abyste mohli miminko na pojišťovnu nahlásit, potřebujete rodný list, a těžko můžete splnit zákonnou lhůtu, když vám přijde až po deseti dnech, jako v našem případě. Pokutu jsme nedostali, ale vadí mi tenhle princip, který umožňuje buzerovat libovolného čerstvého rodiče i za věci, za které ani nemůže.

Ještě hloupější je situace s vyzvedáváním léků z lékárny. Dokud miminko nemá rodný list, nemá ani rodné číslo. Bez rodného čísla ovšem není možné dostat léky v lékárně, byť na ně máte recept. Respektive možné to je, ale pouze na dobré slovo lékárnice, které po týdnu dodáte rodné číslo, které do receptu zpětně doplní. Známá s tím měla docela problémy, když potřebovala pro dítě antibiotika a neměla jak se k nim dostat.

Jo, jsou to prkotiny, ale hezky to ilustruje, jak tahle země při schvalování pravidel nijak neřeší, jestli budou v praxi fungovat. Současně umožňuje selektivní šikanu lidí, třeba v případech, kdy se příslušný úředník zrovna blbě vyspal.

Tohle by Piráti mohli zlepšit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama