JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2017 11:11:15

Bezpečnost je úkolem nás všech.

Bezpečnost je úkolem nás všech.

Článek je autorovým zamyšlením nad zajišťováním bezpečnosti v České republice, zda je to úkolem pouze bezpečnostních sborů, primárně Policie ČR nebo zda se má zapojit i občan.

Když tuto krátkou větu veřejně řeknu tak se mnoho lidí zalekne a položí mi otázku: A to si jako máme koupit domů kulomet? A téměř jedním dechem dodají, že to odmítají, že přeci platí daně a od toho máme policii. Škoda, že reakce často předchází myšlence. S takovou logikou bychom totiž museli také tvrdit, že hasit požáry mohou jen hasiči (a třeba jen ti profesionální) nebo že lékařskou pomoc musí vždy poskytovat jen lékař a záchranka. Naopak stát se snaží (či spíše snažil) naučit nás být schopen poskytnou neodkladnou první pomoc. Dokonce to po nás v některých případech požaduje i pod hrozbou trestní sankce (§§ 150 a 151 tr. zákoníku)  Stejně tak po nás stát vyžaduje preventivní protipožární opatření např. v podobě povinnosti zakoupit si hasicí přístroj. Ten, kdo, ač neprofesionál, pomůže požár uhasit nebo zachrání jinému život poskytnutím včasné první pomoci je odměňován a označován za hrdinu. Stejně tak je to i v případě poskytnutí pomoci policii – viz. § 100 zákona o Policii ČR – udělování darů a medailí.

Těch, kteří i nadále budou tvrdit, že zajišťovat bezpečnost musí vždy policie, bych se zeptal, zda si někdy koupili do domu, bytu či na chalupu nějaký bezpečnostní zámek či jiné bezpečnostní zařízení. A věřím, že vždy by odpověď zněla ano, koupil, chráním si přeci svůj majetek. Mnoho z nás je ochotno do ochrany svého majetku investovat nemalé peníze. Mohl bych se zeptat proč, když i ochrana majetku je přeci také úkolem policie? A jako kdybych už slyšel ty odpovědi, protože policie je k ničemu, krade se, loupí se a další lamentování nad dnešní dobou. Pro připomenutí pro tyto lidi podotýkám, že se kradlo a loupilo i před rokem 1989.

Tvrdit tedy, že bezpečnost musí zajišťovat jen policie je nesmysl. Je na každém z nás, jak se k otázkám bezpečnosti postavíme, zda si budeme i nadále chránit pouze svůj majetek nebo zda jsme ochotni pomoci policii i při ochraně života, zdraví a veřejného pořádku. Uvědomme si, že celá západní Evropa je ohrožována teroristickými útoky a je jej otázkou času, kdy se něco podobného odehraje i v ČR. Neexistuje účinná ochrana a bez širokého zapojení obyvatelstva nejsme schopni tuto hrozbu eliminovat. Obyvatelstvo se musí znovu naučit, jak na krizové situace reagovat, jak se chovat, popř. jak jim předcházet. A nejde jen o teroristické útoky, ale třeba i jen o požáry, povodně a podobné katastrofy. Společnou výchovou k vlastenectví docílit toho, že toto je má země, můj domov a my si jej ochráníme. Mrzí mě, že řada zejména starších lidí, toto odmítá a při vyslovení věty v titulku argumentují, jako by jim snad o ochranu svých dětí a vnoučat ani nešlo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama