Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2017 16:59:34

Český válečný reportér Radan Šprongl opustil Thajsko

Český válečný reportér Radan Šprongl opustil Thajsko

Český válečný reportér Radan Šprongl, zadržený za údajný převoz vojenského materiálu, před několika minutami opustil Thajsko. Thajské úřady přistoupili na vysvětlení, že novinář vestu a helmu nepřevážel, byla součástí jeho pracovní výstroje

„Jádro nedorozumění leželo v tom, že v Thajsku nerozlišují mezi vojenskou výzbrojí a výstrojí pasivní ochrany a i pouhou vestu a helmu považují za vojenský materiál, který si mysleli, že pan Šprongl převáží. To je v Thajsku skutečně trestané odnětím svobody až na 5 let,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se novináře zastal při jednání pléna ve Štrasburku a následně jednal s thajskými diplomaty. Situaci tak pomohl objasnit.
„Pan Šprongl přiznal, že udělal chybu, když si přesně nezjistil, zda může mít tyto věci v zavazadle, bylo ale snadno ověřitelné, že je nehodlal vyvážet ani dovážet a jsou jen součástí jeho pracovní výstroje,“ doplňuje Zdechovský a upozorňuje, že Thajci kvůli témuž provinění v minulosti zadrželi i britského novináře Anthonyho Chenga a německého novináře Floriana Witulského. U všech tří se podařilo situaci objasnit. S thajskými úřady se nyní jedná o tom, aby upravili zákon o ilegálním vývozu vojenského materiálu a umožnili tak žurnalistům, aby nosili ochranné pomůcky.
„Mám velkou radost z toho, že thajští diplomaté splnili, co slíbil a věřím proto, že tento případ bude posledním, který jsme na evropské úrovni ohledně novinářů řešili,“ uzavírá Zdechovský, který věří, že tyto případy pomohou posílit spolupráci států Evropské unie s Thajskem a vzájemnou spolupráci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama