Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2017 18:56:53

Prosím, aby Sněmovna napravila hanbu, kterou způsobila vláda svým mlčením

Prosím, aby Sněmovna napravila hanbu, kterou způsobila vláda svým mlčením

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 6. 2017

Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové. Dovolte, abych navrhl zařazení mimořádného bodu jako prvního bodu dnešního jednání. Název bodu by zněl: Usnesení Poslanecké sněmovny k brutálnímu potlačení demonstrací v Rusku 12. června tohoto roku.

Jak jste jistě zaznamenali, 12. června tohoto roku represivní a policejní orgány v Moskvě a v Petrohradě brutálním způsobem zasáhly proti pokojně demonstrujícím. Více než tisíc bylo zatčeno a mnoho lidí bylo ztlučeno. Na záběrech jsme mohli vidět, že policie tluče i děti. Někteří z nás si možná vzpomenou, že naposledy v této zemi pro pokojně vyjádřené politické postoje byly děti tlučeny v listopadu 1989.

Tento zákrok byl v rozporu s ochranou lidských práv, ke kterým se hlásíme, byl v rozporu s dodržováním základních principů každé demokratické země.

Brutalita tohoto zákroku vzbudila pohoršení v celém svobodném světě a mnoho vlád odsoudilo toto počínání. Odsoudil je i Bílý dům.

Řada z nás si přála, aby slova odsudku a protestu zazněla i od vlády České republiky. Vláda České republiky čtrnáct dní k tomu naprosto mlčí a mlčela. Já to pokládám za selhání a pokládám to za hanbu. Myslím si, že země, jako jsme my, která prožívala po čtyřicet let podobné, ba ještě horší represe, a svobodní lidé v naší zemi byli vděční za každý projev zahraničního nesouhlasu proti takovémuto postupu, tak taková země nemá právo mlčet. Má povinnost nemlčet. A její vrcholné orgány by se k tomu měly jednoznačně vyjádřit.

Prosím tedy o zařazení tohoto bodu. Myslím si, že diskuse nemusí být nijak dlouhá. Důležité je, aby Poslanecká sněmovna dala jasně najevo svůj postoj k tomu, co se odehrálo v Moskvě a v Petrohradu 12. června. Dopředu si vám dovolím říci, jaké bych v případě, že tento bod se rozhodnete zařadit, navrhl usnesení. Usnesení bych navrhoval ve znění: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky důrazně odsuzuje brutální zákrok pořádkových sil 12. června v Rusku proti pokojným demonstrantům. Zákrok byl v rozporu s ochranou lidských práv a s dodržováním základních principů každé demokratické země."

O formulaci usnesení samozřejmě jsme připraveni jednat s kterýmkoliv poslaneckým klubem, ale velmi prosím, aby Poslanecká sněmovna nemlčela a napravila hanbu, kterou způsobila vláda České republiky svým vlastním mlčením. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama