Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2017 18:59:01

Přehazují si horký písnický brambor a obyvatelé je nezajímají

Přehazují si horký písnický brambor a obyvatelé je nezajímají

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 6. 2017

Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, navrhuji zařazení nového bodu dnešního jednání s názvem Prodej sídliště Písnice. Vláda již rok úspěšně ignoruje existenční problém několika tisíc lidí bydlících na pražském sídlišti Písnice, který nyní hrozí přerůst v kauzu podobnou OKD a RPG Byty.

Záležitost je o to paradoxnější, oč více se nyní právě vládní sociální demokracie kasá, jaké že vyvine úsilí na řešení bytů OKD. Již několikrát jsem interpelovala v této věci jak ministra financí, tak premiéra. Stejně tak pan poslanec Koubek, který je starostou dané městské části. Zástupci iniciativy jednali s magistrátem bezvýsledně. Problémem se v dubnu zabýval sněmovní výbor pro sociální politiku, který svým usnesením vyzval ministra financí, aby zvážil připojení se k určovací žalobě nájemníků. 12. června proběhlo jednání s předsedou vlády, který doporučil iniciativě podat na Ministerstvo financí žádost o připojení se k určovací žalobě a k podání návrhu na vydání předběžného opatření proti zápisu nového vlastníka do katastru nemovitostí. Zároveň slíbil, že se osobně bude o průběh vyřízení jejich žádosti zajímat.

Namísto toho si s Ministerstvem financí a pražským magistrátem přehazují horký písnický brambor a obyvatelé je nezajímají. ČEZ podle nich bral maximální sociální ohledy, když zařadil do výběrového řízení podmínky, které by zavázaly nového vlastníka ke slušnému zacházení s nájemníky, případně k solidní nabídce odprodeje bytů právě jim. Nový vlastník bytů, společnost CIB Rent Písnice s. r. o., se však k těmto podmínkám nezavázal. Vzhledem k nastavení veřejné soutěže musel ministr financí i premiér vědět, že šlo o velmi průhledný formální manévr, jenž měl zavřít ústa nepohodlným potížistům z řad bouřících se nájemníků i některých médií. Již nyní přicházejí nájemníkům na dobu určitou návrhy nových nájemních smluv, obsahujících zvýšení nájmu o tisíce korun. Totéž očekávají v brzké době nájemníci se smlouvami na dobu neurčitou. (Hluk v sále neutichá!)

Vláda se zaklíná zájmy soukromých akcionářů. Neměl by pro ni být prioritní spíš zájem českého státu, který bude muset vyplácet vysoké částky na příspěvky na bydlení nebo zájem občanů? CIB Rent Písnice, aniž by byla zapsána v katastru nemovitostí jako vlastník, už začala razantně zvyšovat nájmy, a to až o 50 %, přičemž na svých webových stránkách se pyšní, že dosud vyhrála všechny soudní spory, které se zvyšování nájmů v bytech, jež získala do svého vlastnictví, týkaly. Při svém zastrašování zneužívá toho, že většina nájemníků na sídlišti je důchodového věku a že si nemůže dovolit velmi drahé právníky, jako má CIB.

O jakou firmu se vlastně jedná? CIB Rent Písnice s. r. o. je stoprocentně vlastněna holandskou společností CIB Group NV se sídlem na amsterdamském letišti Schiphol se základním kapitálem 1 mil. eur. Ve výpisu z obchodního rejstříku této společnosti je jako jediný akcionář uvedena společnost Imfc Management, která sice stála jen při založení společnosti, ale která současně figuruje v nechvalně známých Panama Papers. Svoji vlastnickou strukturu dokládá odkazem na média s tím, že majiteli jsou Alois Přibyl a Pavel Španko. Z výpisů z obchodních rejstříků českého a holandského to však nevyplývá. Pan Španko je uveden jako jednatel v CIB Rent Písnice a pan Přibyl jako ředitel holandské CIB Group. Vlastnická struktura je tedy velmi nejasná. Základní jmění společnosti je 1,6 mil. korun, přičemž kupuje sídliště s přibližně třemi tisíci nájemníky za 1,2 mld. korun. S ohledem na majetkovou strukturu kupujícího lze důvodně předpokládat, že jakékoliv další řízení ohledně těchto nemovitostí, včetně případného vymáhání škody na vrácení předešlého stavu a podobně, by bylo do budoucna velmi obtížné.

Jak je možné, že společnost ze 70 % vlastněná státem si vybere za partnera takovouto firmu? Pozítří 29. června končí lhůta pro definitivní převod písnického sídliště do rukou této firmy. Pokud přes výzvy poslanců a demonstrace zoufalých občanů dosud vláda nejednala, má nyní Poslanecká sněmovna poslední příležitost ji k tomu přimět. Naléhavě vás proto, kolegové, prosím o podporu zařazení bodu s názvem Prodej sídliště Písnice jako první bod po pevně zařazených bodech dnešního jednání. Jeho projednávání by mělo mimo jiné vyústit v usnesení, resp. ve výzvu vládě, aby podala k příslušnému soudu návrh na vydání předběžného opatření na zamezení převodu majetku ze společnosti ČEZ, a. s. na společnost CIB RENT PÍSNICE, a to neprodleně tak, aby bylo zamezeno převodu majetku do 29. 6. 2017. (Potlesk poslanců KSČM.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama