Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2017 19:05:03

Jako my nepoučujeme Senát, tak, prosím pěkně, nepoučujte Poslaneckou sněmovnu

Jako my nepoučujeme Senát, tak, prosím pěkně, nepoučujte Poslaneckou sněmovnu

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 6. 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o pobytu cizinců na území České republiky, zamítnutý Senátem

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já už jsem k tomu nechtěl vystupovat a nechtěl jsem to téma politizovat a nechtěl jsem dál o tom debatovat. Ale nezlobte se na mě, já musím na některé věci reagovat.

Proboha živého, vždyť my máme přece zájem o ekonomickou migraci, prorůstovou migraci, migraci ze zemí, které jsou nám kulturně, nábožensky, jazykově blízké. Na to vláda vytváří programy, na příchod zaměstnanců z Ukrajiny a z dalších zemí. Ale ta migrace musí být, přátelé, řízená, koordinovaná. Když se podíváte na některé oblasti České republiky, ať je to Mladoboleslavsko, Kvasiny a další, kde bylo plánováno 1 500 míst, tak najednou je tam 6 000 míst a dalších 20 000 v návazných provozech. Není infrastruktura, nejsou k tomu přizpůsobené podmínky a trpí tím nejenom ta oblast, ale i ti cizinci, co tam pracují. A vytváří to obrovské napětí ve společnosti.

Pokud ta migrace má být, má být řízena. Kdo tady chce trestat poctivého cizince, který tu chce pracovat? Tam jsou pouze jenom nástroje v případě, že ti lidé se nechovají v souladu s právním řádem České republiky. Nic víc, nic míň. Mě fascinuje debata o povinných kvótách v době, kdy nechráníme schengenský prostor. Mě fascinuje debata Francie o neposlušné V4. Když si vzpomenu na to, kdo bombardoval Libyi, aby tam vzniklo něco lepšího, a co dnes je za bezpečnostní problém Libye pro celou Evropskou unii, tak já bych si vždycky zametl před vlastním prahem, dámy a pánové.

Tento zákon tak, jak byl koncipován a jak byl doplněn panem poslancem Klučkou, kterému Ministerstvo vnitra na jeho žádost pomohlo s dotvořením jeho návrhů - a děláme to vždycky tak stejně. A já jsem velice rád, že pan poslanec Klučka se na nás obrátil a že měl tu odvahu ty věci načíst.

A prostřednictvím pana předsedajícího k panu senátoru Láskovi. Pane senátore, nezlobte se, ale i Poslanecká sněmovna je fenomén. I my máme právo se přidržet jednacího řádu. I my máme právo v rámci legislativního procesu při projednávání ve sněmovně konat přesně podle pravidel, která jsou tady.

A já bych si vyprosil, abyste říkal, že byl obejit legislativní proces. Nebyl, byl přesně v intencích jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Jako my nepoučujeme Senát, tak, prosím pěkně, nepoučujte Poslaneckou sněmovnu. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama