ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2017 15:15:46

Senátorský plat Františka Čuby pomůže studentům k zahraničním stážím

Senátorský plat Františka Čuby pomůže studentům k zahraničním stážím

Senátor František Čuba bude celý svůj senátorský plat posílat do Studijního fondu senátora Ivo Valenty, který je určen studentům mířícím na zahraniční studijní stáže a pobyty. Reagoval tak na skutečnost, že neexistuje způsob, jak by se vzdát platu.

„Udivuje mne, že stát neumožňuje senátorům, aby se vzdali svého platu. Kancelář Senátu prostě musí vyplácet odměnu všem senátorům. Proto jsem se rozhodl, že spojím síly s kolegou senátorem Ivo Valentou a stejně jako on budu posílat celý svůj senátorský plat do Studijního fondu a pomůžu tak desítkám studentů ze Zlína a okolí,“ uvedl senátor František Čuba.

„Byl jsem velmi rád, když jsem se s docentem Čubou, se kterým jsem spolupracoval již v 80. letech ve Slušovicích a hodně jsem se v té době od něj naučil, domluvil na spolupráci. Všiml jsem si, že pomáhat byla jedna z jeho priorit. Sám jsem již před třemi lety oznámil, že nevstupuji do politiky pro peníze a že veškeré své příjmy budu posílat na talentované studenty. Tak se i stalo a pro tento účel jsem již v roce 2014 založil Studijní fond, kam posílám veškeré odměny jak ze Senátu, tak od minulého roku také Zlínského kraje,“ uvedl Ivo Valenta, který je jak senátorem, tak zlínským krajským zastupitelem. „Pokud nás stát nutí, abychom pobírali senátorský plat, tak alespoň tyto peníze pomohou studentům z našeho regionu,“ dodal Valenta.

Studentský fond je spravován Nadací SYNOT a o rozdělování finančních prostředků rozhodují sami studenti a pedagogové, kteří tvoří speciální samostatnou výběrovou komisi. Tato komise, jejímž předsedou je univerzitní pedagog prof. PhDr. Ivo Barteček, CSc., zpracovává žádosti o příspěvky na studijní pobyty a stáže, které předkládají studenti středních, vyšších odborných a vysokých škol. Maximální výše příspěvku je u středoškoláků stanovena na 50 tisíc korun, u vysokoškoláků na 100 tisíc korun.

„Zahraniční zkušenosti jsou pro každého studenta velmi důležité. Spolupráce dvou senátorů ze Zlína a Uherského Hradiště tak umožní daleko většímu množství studentů zrealizovat své zahraniční stáže nebo přímo studijní pobyty na některé z prestižních zahraničních škol,“ dodal senátor František Čuba.

Další kolo Studijního fondu bude vyhlášeno na začátku školního roku 2017. Všechny aktuální informace jsou vždy k dispozici na www.ivalenta.cz/studenti


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama