Mgr. Ing. Tereza Čechová Humpolcová, Ph.D.

kandidátka za KSČM do PS PČR 2017 za Středočeský kraj
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2017 16:47:15

Kdo a proč sabotuje referenda a další formy přímé demokracie?

Kdo a proč sabotuje referenda a další formy přímé demokracie?

Proč stále nemáme možnost referenda? Jak na něj politikové a strany nahlížejí? Má vůbec občan právo rozhodovat o zásadních otázkách v zemi? Jak za ně bojuje a znovu se zasadí KSČM? Vše naleznete v článku.

Přímá demokracie je ve své podstatě v zásadních otázkách jediná skutečná demokracie. To kupříkladu velmi dobře vědí ve Švýcarsku a všechny zásadní otázky směřování jejich konfederace řeší právě referendem. Zastupitelská demokracie, má-li rozhodovat o zásadních otázkách, je vždy zatížena některými neodstranitelnými neduhy. Je to především politický názor momentální většiny v parlamentu, který ovšem nemusí ani zdaleka vystihovat názor většiny obyvatel. V některých otázkách pak může mít zásadní význam i čistě utilitární přístup části politiků. Kapr si přeci nevypustí rybník. Je přeci snadnější tvrdit, že občané jsou hloupí, nezodpovědní, nerozumí tomu, a proto je lepší, když o zásadních otázkách budou rozhodovat profesionálové. Zamyslíme-li se nad tímto názorem hlouběji, nelze přehlédnout, že někteří z těchto tzv.  profesionálů působí v politice už tak dlouhou dobu, že ani nejsou schopni vnímat starosti běžného občana. Někteří je ani nikdy nepoznali, protože do politiky vstoupili ihned po ukončení studií a žijí v podstatě v jakési ulitě, např. jeden známý pravicový politik. Pro tyto politiky je mnohem pohodlnější přijmout rozhodnutí, které je v diametrálním rozporu s názory většiny obyvatel a snaží se ovlivnit jejich názor pomocí mediálního spinu, než říkat věci na rovinu.

KSČM vychází jednak z vlastních politických zkušeností a reflexe chyb a nezdarů, ale také ze zkušeností s politikou jiných stran. Na rozdíl od ODS a TOP 09 a od jednoho kandidáta na budoucího prezidenta, kteří prohlašují, že o základních otázkách by se neměla konat referenda, si KSČM myslí a prosazuje pravý opak. Podle názorů KSČM je potřeba vycházet z toho, že hlavním subjektem, který má právo rozhodovat o budoucnosti země, je její občan a to nejen jednou za čtyři roky, ale pokaždé, když je zapotřebí učinit zásadní rozhodnutí. KSČM také nesdílí názor, že občané jsou nezodpovědní, dají se snadno ovlivnit a nemají o politiku zájem. To, že nemají zájem o volby, ještě nutně neznamená, že nemají zájem o politiku. Dost možná, že jen nechtějí dávat hlas někomu o kom nejsou přesvědčeni, že bude dostatečně hájit jejich zájmy.

KSČM několikrát a opakovaně předkládala návrhy na zakotvení celostátního referenda do Ústavy ČR. Bohužel vždy neúspěšně a bez většinové podpory jiných parlamentních stran. KSČM se však nevzdává a nadále, jak má uvedeno i ve svém volebním programu pro volby do PS PČR v roce 2017, bude prosazovat zákon o obecném referendu a rozšiřovat právo všelidové iniciativy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama