Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2017 17:40:11

Vietnam neustále zlepšuje svoje podmínky pro české turisty a investory

Vietnam neustále zlepšuje svoje podmínky pro české turisty a investory

Vietnam je připraven vytvořit nejlepší podmínky nejen pro české turisty, ale i investory. Při vzájemném jednání zástupců ČR a Vietnamu došlo k uzavření dohody o zavedení přímé linky mezi Ho Či Minovým Městem a Prahou včetně zrušení vízové povinnosti.

Foto: Vietnam - přístavní město Danang

Vietnam dnes patří mezi asijské tygry

Vietnam se sice v osmdesátých letech řadil mezi rozvojové země, ale od roku 1990 se jeho ekonomika v podobě hrubého domácího produktu průměrně zvyšovala o 7,4 procent ročně. Zatímco se tedy ještě v roce 1986 pohyboval měsíční příjem na jednoho obyvatele pod hranicí 100 USD, tak v roce 2016 se tento příjem zvýšil k přijatelnému průměru přes 2.200 USD na jednoho obyvatele.

Z hlediska dalších ekonomických ukazatelů je samozřejmě také nutné upozornit na nízkou inflaci, která se podle indexu CPI celkově pohybuje na úrovni 2,66 procent (jádrově tedy na 1,83 procent) a je rovněž důležitým faktorem z hlediska ekonomických úspěchů. Nezaměstnanost činila v roce 2016 pouze 2,3 procenta a celkové registrované přímé zahraniční investice (PZI) dosáhly objemu 24,4 miliard USD, což je tedy celkově nárůst o 7,1 procenta oproti předcházejícímu roku.

Export dosáhl v roce 2016 objemu 175,9 mld. USD (nárůst o 8,6 procent) kam se zahrnuje především vývoz mobilních telefonů, textilních výrobků a elektroniky. Dovoz činil 173,3 mld. USD (nárůst o 4,6 procent) a zahrnoval především stroje, zařízení, elektronické součásti a součásti mobilních telefonů. V roce 2016 ukazatel celkového veřejného dluhu, který bývá vládou garantovaný představoval úroveň 64,9 procenta.

Dohoda o přímé lince a zrušení víz

Prezident Miloš Zeman jednal na počátku června s vietnamským prezidentem Tran Dai Quangem v Hanoji, kde se společně domlouvali na možnostech zavedení přímého leteckého spojení mezi Ho Či Minovým městem a Prahou. Jakmile tedy dojde k zavedení možnosti přímé linky obou měst, tak Česká republika zřídí v Ho Či Minově Městě generální konzulát.

Dále bude zapotřebí po vzoru Německa a Francie zrušit krátkodobá turistická víza, aby mohli čeští turisté pohodlněji navštěvovat Vietnam. O zavedení bezvízové výjimky pro Českou republiku bude muset rozhodnout vietnamská strana, zatímco zrušení víz pro občany Vietnamu bude muset schválit Evropská unie.

Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc se začátkem června setkal s velvyslancem Vítězslavem Greplem v Hanoji ohledně zintenzivnění spolupráce v oblasti obchodu a investic. Nguyen Xuan Phuc proto požádal Českou republiku, aby podporovala prosazování komplexního partnerství a spolupráce mezi Vietnamem a Evropskou unií. Podepsáním takové dohody by tedy nakonec došlo k zajištění volného obchodu mezi oběma destinacemi.

Vietnam nabízí příležitost i pro české investory

Zatímco pro Vietnam je velice výhodná geografická poloha v blízkosti s Čínou, tak pro České investory je mnohem výhodnější přesouvat svoje investice z důvodu levnější pracovní síly do Vietnamu. V současnosti tak vzrůstají možnosti pro budování technologických parků jako například na severu Vietnamu v oblasti Danang, která se zaměřuje na high-tech technologie,

Vietnam z hlediska přímých zahraničních investic začíná patřit k jedné z nejatraktivnějších investičních destinací v asijském regionu. V posledních třech letech se totiž umístil z hlediska atraktivity investičních destinací společně s dalšími zeměmi jihovýchodní Asie na třetím místě za Indií a Čínou. Ačkoliv tedy stát využívá různých příležitostí v podobě zahraničních investic, tak i do exportních odvětví je zapojena alespoň třetina domácích společností.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a obchodu ČR Jaroslava Hanáka jsou ve Vietnamu zastoupeny české firmy z různých oblastí. Například se jedná o společnosti jako Dřevojas nebo Clinex, které v minulosti podepsali smlouvy o dodávkách technologií sanitární keramiky či výrobě léčiv, kosmetiky a doplňků stravy.

V oblasti telekomunikací a výroby optických vláken plánuje realizovat svoje projekty společnost Optokon a při digitalizaci státní správy a registru obyvatelstva plánuje spolupracovat s Vietnamci společnost Techniserv IT. Za zmínku stojí také Nemocnice na Homolce, která plánuje spolupráci s Nemocnicí v Hanoji.

Vietnam není rizikovou zemí

Z hlediska přímých zahraničních investic není Vietnamská socialistická republika (VSR) rizikovou zemí pro investování. Ekonomka Vietnamu je tedy velice stabilní a politický systém navíc nabízí právní ochranu legálně nabytých investic. Toto právo je zajištěno i podle nové Ústavy (VSR), která platí od roku 2013.

Vietnam je od roku 1977 členem Organizace spojených národů a jako aktivní člen mezinárodních a regionálních organizací (APEC či ASEAN) v současnosti udržuje diplomatické styky se 168 zeměmi světa a obchodní styky se 165 zeměmi. V roce 2006 se Vietnam stal členem Světové obchodní organizace (WTO).


Odkaz na: Konference Spojených národů pro obchod a rozvoj

http://unctadstat.unctad.org/CountryProfile/GeneralProfile/en-GB/704/index.html

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama