MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2017 20:56:00

Věci, které se zdají přirozené, často narážejí na překážky

Věci, které se zdají přirozené, často narážejí na překážky

Pravidla pro lepší přístup ke knihám, novinám nebo časopisům ve formátech, jako je Braillovo písmo, audioknihy a velkoformátové tisky, schválili ve Štrasburku poslanci Evropského parlamentu.

 Na světě žije zhruba 285 milionů osob se zrakovým postižením, které mají velmi omezený přístup ke knihám a tištěným materiálům. Evropský parlament dnes schválil pravidla, která přizpůsobí legislativu EU mezinárodním závazkům vyplývajícím z Marrákešské smlouvy. Tuto smlouvu o usnadnění přístupu osob se zrakovým postižením k autorskoprávně chráněným dílům Unie podepsala již v roce 2014.

„Věci, které se zdají přirozené, často naráží na překážky formálního rázu, v případě přístupnosti knih a tištěných materiálů lidem se zrakovým postižením pak na autorské právo. Implementační akty k Marrákešké smlouvy jsou konkrétním příspěvkem pro zlepšení situace konkrétních lidí, v tomto případě lidí se zrakovým postižením. Jenom v Evropské unii jich žije na 30 milionů,“ uvedla poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová, předsedkyně parlamentní meziskupiny pro práva osob s postižením.

„Podíl publikovaných knih dostupných ve formátech přístupných pro osoby se zrakovým postižením je nyní v členských státech EU pouze 7 – 20 %, v rozvojových zemích pak pouze jedno procento," doplnila poslankyně.

Nová pravidla zlepší přístup osob se zrakovým postižením ke knihám tím, že odstraní překážky v oblasti autorských práv. Zlepší také přeshraniční oběh tiskovin, takže nevidomí si budou moci přečíst přístupné knihy ze všech zemí EU a třetích zemí, které podepsaly Marrákešskou smlouvu. Členské státy budou mít také možnost nastavit omezené systémy odškodnění pro vydavatele, pokud budou jejich knihy upraveny do kopií přístupných formátů. Návrh dvou příslušných evropských norem musí být nyní ještě formálně schválen Radou ministrů EU.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama