Mgr. Richard Brabec

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.07.2017 15:01:00

Chraňme životní prostředí doma i ve světě

Chraňme životní prostředí doma i ve světě

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 7. 2017 k vládnímu návrhu, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Vídeňská úmluva a Montreálský protokol o ozonové vrstvě

Děkuji vám za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, jak už bylo řečeno, v říjnu loňského roku se v Kigali uskutečnilo 28. zasedání smluvních stran tzv. Montrealského protokolu o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu. Hlavním cílem bylo přijetí změny Montrealského protokolu, a to byl také výsledek této schůzky. Cílem bylo tedy omezit používání částečně fluorovaných uhlovodíků používaných jako náhrady za látky poškozující ozonovou vrstvu. Tyto látky však působí jako skleníkové plyny se silným účinkem, a proto se státy celého světa shodly na tom, že je potřeba jejich využití regulovat.

Změna protokolu zavazuje nejen rozvinuté státy, ale také rozvojové země, dodržení harmonogramu omezování těchto látek při zohlednění různých podmínek skupin jednotlivých zemí. Důvodem pro ratifikaci změny protokolu Českou republikou je tedy příspěvek k ochraně klimatu a tedy k ochraně celkového životního prostředí doma i ve světě.

Montrealský protokol, a to je důležité zdůraznit, řeší problematiku životního prostředí, která patří do sdílené pravomoci Evropské unie a jejích členských států. Evropská unie již přijala legislativu, kde je problematika snížení spotřeby látek pokryta nařízením Evropského parlamentu a Rady o fluorovaných skleníkových plynech, které je účinné od 1. ledna 2015 a platí přímo v členských státech Evropské unie.

S ohledem na toto nařízení byla připravena novela zákona 73/2012 Sb., o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu a o fluorovaných skleníkových plynech, a tato novela již byla Parlamentem České republiky schválena a vyhlášena ve sbírce zákonů 29. března letošního roku.

Vzhledem k uvedenému právnímu zajištění nevyžaduje přijetí změny protokolu v současnosti další změny právní úpravy České republiky v uvedené oblasti. Změna protokolu rovněž nebude mít dopad na státní rozpočet, veřejnou správu ani podnikatelskou sféru nad rámec toho, co stanoví legislativa Evropské unie.

Závěrem současně s návrhem na přijetí změny Montrealského protokolu si dovoluji předložit návrh na dodatečnou ratifikaci Vídeňské úmluvy na ochranu ozonové vrstvy a Montrealského protokolu, jež byly původně schválené jako smlouvy vládní. Důvodem tohoto kroku je pouze formálně právní sladění procesu sjednání této úmluvy a tohoto protokolu s platnými ustanoveními Ústavy České republiky, která v současné době od takovýchto mezinárodních smluv vyžaduje souhlas Parlamentu České republiky a následnou ratifikaci prezidentem republiky. Tato dodatečná ratifikace Vídeňské úmluvy a Montrealského protokolu nebude mít dopad na závazky České republiky, které z obou mezinárodních smluv již vyplývají.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama